Az első világháború, mint a XIX. és a XX. század határa

2014. november 25. 13:55

Az első világháborúról konferenciáznak a Terror Házában szerdán. Az olasz-magyar tudományos tanácskozás célja, hogy az 1914 és 1918 közötti első világégést úgy mutassa be, mint a XIX. és a XX. század közötti korszakhatárt.

2014. november 25. 13:55

Korforduló – Az első világháború, mint a XIX. és a XX. század határa címmel rendeznek olasz–magyar konferenciát a Terror Házában november 26-án, szerdán.

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, a XX. Század Intézet, a Habsburg Történeti Intézet, valamint az olasz Első Világháborús Nemzeti Emlékbizottság és a magyarországi Olasz Kultúrintézet 2014. november 26-án olasz–magyar konferenciát szervez az első világháborúról. A tudományos tanácskozás célja, hogy az 1914 és 1918 közötti első világégést úgy mutassa be, mint a XIX. és a XX. század közötti korszakhatárt.

A történészek megállapodni látszanak abban, hogy a „hosszú XIX. század” és a „rövid XX. század” közötti határvonalat éppen az első világháború tragédiája jelöli ki, ugyanis a polgári világ hagyományos építménye több szempontból összeomlott a háborús cselekmények és azoknak az egész európai kontinens társadalmi, gazdasági és kulturális viszonyait átalakító következményei miatt. A XX. század születése annál is inkább köthető az első világháborúhoz, hogy az évszázad arcát alapvetően meghatározó második világháború az első egyenes következménye volt.

Ezt a konszenzust tudományos szempontból és az európai népek békés egymás mellett élése érdekében is szükséges árnyalni, amelyre jó alkalmat teremt az első világháború kitörésének századik évfordulója. Olaszország és Magyarország 1915 és 1918 között háborúban állt egymással – az elkeseredett és kölcsönösen rengeteg véráldozatot követelő harcok után egy évszázaddal a két nemzet együtt dolgozza fel tragédiáit, amelyre ez a konferencia is bizonyíték.

A rendezvényre a Terror Háza Múzeumban kerül sor, 2014. november 26-án (szerda), 16:00 órai kezdettel. A rendezvényt olasz–magyar szinkrontolmács közvetíti.


A konferencia résztvevői:

Schmidt Mária – a Terror Háza Múzeum főigazgatója

Gina Giannotti – a Budapesti Olasz Kultúrtintézet igazgatója

Giorgio PETRACCHI – a nemzetközi kapcsolatok történetének professzora, Udinei Egyetem

Claudio CAPPON – elnökhelyettes, EBU (Európai Rádió–Televízió Unió); kétszeres főigazgató, RAI

BALOGH András – történész, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság Tudományos Tanácsadó Testületének tagja

BÉKÉS Márton – történész–politológus, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2014. november 25. 15:21
Még egy évet azért ráhúzhattak volna. Mondjuk 1919-ig. Az is hozzátartozott a katasztrofális következményeivel együtt. A Magyarság legnagyobb tragédiája, ami máig kihat. Szebb Jövőt!
Akitlosz
2014. november 25. 15:09
"Az olasz-magyar tudományos tanácskozás célja, hogy az 1914 és 1918 közötti első világégést úgy mutassa be, mint a XIX. és a XX. század közötti korszakhatárt." Ez ugyan nem tudományos tanácskozás, hanem kontárok gyülekezete. A XIX. és a XX. századi korszakhatár 1900. december 31-e illetve 1901. január elseje. Ezt általános iskolás szintű tudással is illene tudni, nemhogy állítólagos "tudósoknak".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!