Alkotmánybíróság: Lehet fotózni a rendőröket

2014. szeptember 24. 10:47

Az Index alkotmányjogi panasza alapján hozott keddi határozatában az Alkotmánybíróság kimondta: a rendőrökről intézkedés közben készített fotók nyilvánosságra hozásához nem szükséges előzetes hozzájárulás.

2014. szeptember 24. 10:47

Az Alkotmánybíróság kedden aláírt határozatában megállapította, hogy a rendőri intézkedésről készült képfelvétel az érintett rendőr hozzájárulása nélkül is nyilvánosságra hozható, ha a nyilvánosságra hozatal nem öncélú, vagyis közérdeklődésre számot tartó eseményről a nyilvánosság tájékoztatását szolgálja.

A testülethez az Indexet képviselő Bodolai László ügyvéd fordult alkotmányjogi panasszal a Fővárosi Ítélőtábla döntése ellen, amely jogsértőnek minősítette, hogy egy demonstráción a rendezvényt biztosító rendőrök arcát nem takarta ki a portál a fotókon.

Az Alkotmánybíróság a Fővárosi Ítélőtábla ítéletét megsemmisítette, mert ellentétes az Alaptörvényben garantált sajtószabadságot. Az Alkotmánybíróság kifejtette, hogy a polgári jognak azokat a szabályait, amelyek kivételt jelentenek a képmás engedélyhez kötött nyilvánosságra hozatala alól, minden esetben úgy kell értelmezni, hogy az összhangban álljon a sajtószabadság gyakorlásával. A nyilvános helyen készült, nem sértő, az érintett személyt tárgyilagosan ábrázoló felvétel általában nyilvánosságra hozható engedély nélkül, ha az a közérdeklődésre számot tartó tudósításhoz kapcsolódik.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy egy rendőri intézkedésről készült képfelvétel hozzájárulás nélkül is nyilvánosságra hozható, ha a nyilvánosságra hozatal nem öncélú, vagyis a közvélemény tájékoztatását szolgálja.

Rendőri bevetés demonstrációkon minden esetben a jelenkor eseményének minősül, ezért az arról készült felvétel a képen lévők hozzájárulása nélkül közvetíthető a nyilvánosság felé, kivéve, ha ez a rendőr emberi méltóságának sérelmét jelenti – áll az Alkotmánybíróság közleményében.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Himalája
2014. szeptember 25. 02:03
"Közfeladatot ellátó, de nem közszereplő." Hogy nem közszereplő, még nem jelenti azt, hogy nem lehet nyilvánosságra hozni. Nem egy újságban láttam már pld. tanévnyitókról fotókat, láttam már emberekkel teli utcákról közölt már fotókat, játszó kisgyerekekről, stb. Nyilván ők nem közszereplők, sem az utcán lévő emberek töbsége, sem a diákok, sem a játszótéren játszó ovodások. Az utak, utcák, terek, parkok, iskolák, középületek nyilvános helyek. Ami ott történik, az közölhető a nyilvánossággal. Függetlenül attól, hogy e történések szereplői és résztvevői közszereplők, vagy nem.
magnamater
2014. szeptember 25. 01:33
Hogyan lehet "tárgyilagosan ábrázolni" a személyt, aki nem viselkedik tárgyilagosan?!
kizökkentidő
2014. szeptember 25. 01:11
Helyes, mert ez a kitakarás elég furcsa volt. Amerikában ha jól tudom a bírókat tilos fényképezni vagy filmezni tárgyalás közben, de egy grafikus lerajzolhatja őket.
Senye Péter
2014. szeptember 25. 01:11
A maffiózók meg készíthetnek egy arcképgyűjteményt, miheztartás végett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!