Balog: Jön a kancellári rendszer, de megint választhatnak rektort az egyetemek

2014. június 03. 15:41

Támogatta Balog Zoltán jelölését az emberi erőforrások miniszterének posztjára a parlament kulturális bizottsága. Balog a meghallgatásán arról beszélt: az egyetemeken bevezetik a kancellári rendszert, de visszaállítják a rektorválasztást. A kultúra terén tovább erősítenék a Magyar Művészeti Akadémiát.

2014. június 03. 15:41

A kulturális bizottság többsége támogatta Balog Zoltán jelölését az emberi erőforrások miniszterének posztjára a testület keddi ülésén. Balog a meghallgatáson azt mondta: az egész emberi erőforrás minisztériumot a család megerősítése köré próbálják építeni, ezért a család- és ifjúságügy külön államtitkárság kap.

Balog Zoltán beszámolója szerint komoly lépéseket tettek a pedagógus életpálya-modell kiépítése felé, ami segíthet a tanári hivatás presztízsének növelésében is, de ebben fontos elem a fizetésemelés is. A pedagógus életpálya már az egyetemen indul, ez szolgálja a Klebelsberg-ösztöndíjrendszer, amellyel évi 500 tanárjelölt kap támogatást – jegyezte meg a miniszter. 

A tárca szeretne az egyházakkal együttműködve egy egységes köznevelés-fejlesztési koncepciót kialakítani, amelyben nem esetlegességek döntenék el, hogy melyik iskola kerül egyházi fenntartásba – mondta Balog Zoltán. Beszámolt arról is, hogy a felsőoktatásban szeretnék mielőbb bevezetni a kancellári rendszert, amelynek lényege, hogy az állam komolyan veszi saját fenntartói szerepét. A magyar felsőoktatás évi 500 milliárd forintos bevételéből csak 130-140 milliárdot ad az állam, a kancellári rendszer egyik legfontosabb feladata éppen az egyetemek jövedelemszerző képességének növelése lesz – közölte. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor az egyetemek visszakapnák rektorválasztási jogukat.

Tervei szerint a miniszter tovább erősítené a kultúra területén azt a szemléletet, amely az államnak alapvetően kiszolgáló, eszközteremtő szerepet ad, egyébként a kultúrpolitikát szeretné a kultúra hordozóinak a kezébe tenni. Ebbe a politikába illik az Magyar Művészeti Akadémia további erősítése, amelynek a „magas kultúra” terén stratégiai szerepe van. 

A Klik-et ért kritikákkal kapcsolatban úgy fogalmazott: a Klik létrehozására soha nem használta a siker szót, de egy ekkora méretű átalakítás értékelésére időt kell hagyni. Egy évben például 12 millió tankönyvet kell eljuttatni az iskolákba, ehhez kell mérni azt a 38 ezret, amely nem időben juttatott el a diákokhoz – hívta fel a figyelmet. A szakiskolákba járók harmada eddig képesítés nélkül végzett, ezért is időszerű volt a rendszer átalakítása – tette hozzá.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ouroboros
2014. június 03. 19:10
Nagyszerű. Mivel a rektor már csak beszédek mondására lesz jogosult, cserébe a szenátus megválaszthatja. Micsoda kegy. Az a nagyvonalúság, ami még Rőtszakállú Frigyesben is megvolt, a NER-nek nem sajátja. Nem létezhet autonóm, önkormányzatisággal rendelkező szervezet a NER-en kívül. Se civil, se állami.
mantelman
2014. június 03. 17:19
Nem szabad az egyetemekre bízni a rektor választást - így is vazallusi és önkényúralmi rendszer uralkodik.
liberálzöld.
2014. június 03. 16:18
Kancigány rendszer.
gross
2014. június 03. 16:11
"Ebbe a politikába illik az Magyar Művészeti Akadémia további erősítése, amelynek a „magas kultúra” terén stratégiai szerepe van. " Igen, alkotmányos kötelezettség is mihamarabb megnyitni az MMA-t minden művész előtt. Egy teljesen nyitott, kiegyensúlyozott MMA-val nem lesz gond szerintem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!