Nyilvánosak a kereskedelmi rádiós szerződések

2014. április 24. 08:32

Pert vesztett a Médiatanács az Origo ellen, így nyilvánosságra kell hoznia az országos kereskedelmi rádiókkal kötött teljes szerződéseket – mondta ki a Kúria szerdai jogerős ítéletében.

2014. április 24. 08:32

Az Origo még két évvel ezelőtt perelte be a Médiatanácsot, hogy hozza nyilvánosságra az országos kereskedelmi rádiókkal kötött teljes szerződéseket. A portálnak az volt gyanús, hogy a médiahatóság csökkentette a Class FM és a Neo FM által az államnak fizetendő díjat annak ellenére, hogy a két rádió ezen összegekre hivatkozva kapta meg a frekvenciákat a nagy vihart kavart 2009-es pályázaton. A Médiatanács csak a csökkentés tényét közölte, de a rádiók üzleti érdekeire hivatkozva a díj pontos összegét nem.

A pereskedés két évig tartott, időközben a Neo FM megszűnt. Az első- és másodfokú bíróság is az Origo-nak adott igazat, de a Médiatanács a Kúriához fordult felülvizsgálatért. A médiahatóság arra hivatkozott, hogy nem kell közzétenniük a díj összegét, mert az üzleti titok. Az Origo viszont azzal érvelt, hogy a közpénzek elköltésére vonatkozó adatok nem minősülhetnek üzleti titoknak. A Kúria a másodfokú ítéletet helyben hagyva kimondta, hogy „a per tárgyát képező műsor-szolgáltatási díjak és bankgarancia összege közérdekű adat, amelynek kiadása üzleti titokra hivatkozással nem tagadható meg” – írja az Origo.

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!