MSZP: Fizetős lett az egészségügy

2013. június 01. 13:38

A második Orbán-kormány Kökény Mihály egykori egészségügyi miniszter és Kormos Kata MSZP-szóvivő szerint elvonókúrára ítélte az egészségügyet és fizetőssé tette azt.

2013. június 01. 13:38

Az MSZP szerint az Orbán-kormány elvonókúrára ítélte az egészségügyet – erről Kökény Mihály volt miniszter és Kormos Kata pártszóvivő beszélt szombaton sajtótájékoztatón. Kormos Kata azt mondta, a kormány három év alatt 300 milliárd forintot vont ki az egészségügyből, ezzel zűrzavart okozott, ami a betegellátást veszélyezteti. Még súlyosabbá vált az elvándorlás okozta orvoshiány, a háziorvosi kar elöregedett, az utánpótlás hiányzik, a várólisták pedig egyre hosszabbak – folytatta. A szóvivő szerint az Orbán-kormány „fizetőssé tette az egészségügyet”, és aki „nem tudja megfizetni a paraszolvenciát, az szélsőséges esetben az életével fizethet”.

Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter arról beszélt: a kormány újabb 6 milliárd forintot von el a szakellátástól, az Emberi Erőforrások Minisztériumát érintő költségvetési zárolás egyharmada ugyanis a kórházakat sújtja. Az MSZP-s politikus szerint a bejelentetett egészségügyi béremelés igazságtalan, a fedezete bizonytalan. Bírálta, hogy az ügyeleti és a műszakpótlékok két éve nem emelkednek, a bérrendezésből kimaradnak a kórházak műszaki és gazdasági dolgozói, és lehet, hogy a háziorvosok és a védőnők is „bottal üthetik” a nyomát.

Felhívta a figyelmet arra, hogy már ma is 2-3 ezer orvos és 4 ezer nővér hiányzik az egészségügyből, a 62 éven felüliek kétharmada – további 4 ezer szakember – pedig nem kért felmentést a kötelező nyugdíjazás alól. Kökény Mihály kitért arra is, hogy lelassult az európai uniós fejlesztési pénzek lehívása, noha ez lenne az egyetlen lehetőség az egészségügy fejlesztésére.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wazze
2013. június 02. 12:52
"MSZP: Fizetős lett az egészségügy", amint kormányra kerültünk...
neven
2013. június 02. 11:16
Ez már megint olyan "ösződi" féle hazugsága a maszopnak....tudjuk ők vezették be a vizitdíjat és a kórházi napidíjat..le is szavaztuk őket a hatalmas sikert aratott népszavazáson!!!!!!..:))))
öszödibeszéd
2013. június 02. 10:42
áh, az egészségügyet érintő béremelés pozitív hatását kell ellensúlyozni valami álbotránnyal, tipikus ellenzéki politikai fogás, nincs hírértéke
belga
2013. június 01. 19:49
Tök mindegy nekem, hogy KI mondja, ha az ördög öreganyja akkor is igaz: Miközben a maffiacsaládok és holdudvaruk milliárdokat kapnak Eu-s pénzekből és a kisebb halak trafikokat az államtól eközben az egészségügy tényleg a padlóra került. Aki még megteheti kisebb betegségekkel elmegy magánorvoshoz, aki meg nem vár heteket aztán találkozik a lestrapált, kiégett orvosokkal. Az egészségünk a legfontosabb -mondjuk időnként, főleg ha megbetegedtünk, vagy hozzátartozónk kerül az egészségügy "karmaiba". De nem vagyunk hajlandók felfogni, hogy olyan fizetésért (vagy jövedelemért a paraszolvenciát is beleértve, ami bizonyos orvosszakmákban magasabb, máshol alacsonyabb és a diagnosztikában tevékenykedő orvosok esetében nulla) nem várhatunk el senkitől olyan minőségű figyelmet és szaktudást, mint amit betegként amúgy elvárnánk. Szóval bele lehet menni abba, hogy azért mert Kökény mondja, és azért mert fujj bal-libek -de ezzel a további trafikügyeknek, földügyeknek ágyazunk meg. És like-oljuk a társadalmi olló továbbnyílását, a középosztály alsó részének -ahova a tanárok és egészségügyben dolgozók is tartoznak- további lecsúszását. És azt, hogy aki teheti elmegy innen -főleg fiatalok- s ittmarad egy elszegényedett, nyomorult ország.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!