Megszüntették a túlzottdeficit-eljárást

2013. június 21. 14:22

Megszüntették a Magyarország ellen a túlzott mértékű költségvetési hiány miatt 2004 óta folyó eljárást – közölte pénteken Luxembourgban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter újságírókkal, az EU-országok pénzügyminisztereinek (Ecofin) döntését ismertetve.

2013. június 21. 14:22

Az Európai Bizottság május végén javasolta, hogy szüntessék meg a Lettország, Litvánia, Magyarország, Olaszország és Románia elleni túlzottdeficit-eljárást, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország és Szlovénia esetében pedig hosszabbítsák meg azt a határidőt, amelyen belül Brüsszel elvárja az államháztartási hiánynak a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá csökkentését.

A miniszterek pénteki döntésével formai értelemben is pont került az ügyre, és a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése haladéktalanul – az EU hivatalos lapjában való megjelenéssel egy időben – hatályba lép.

Frissítés: A Kereszténydemokrata Néppárt szerint Magyarország jobb teljesítményének elismerése az uniós deficiteljárás alóli felmentés az Ecofin-ülésén. Ezt a kisebbik kormánypárt közölte az MTI-vel, arra reagálva, hogy pénteken megszüntették a Magyarország ellen a túlzott mértékű költségvetési hiány miatt 2004 óta folyó eljárást. Az Európai Bizottság május végén javasolta, hogy szüntessék meg a Lettország, Litvánia, Magyarország, Olaszország és Románia elleni túlzottdeficit-eljárást, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország és Szlovénia esetében pedig hosszabbítsák meg azt a határidőt, amelyen belül Brüsszel elvárja az államháztartási hiánynak a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá csökkentését.

A miniszterek pénteki döntésével formai értelemben is pont került az ügyre, és a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése haladéktalanul – az EU hivatalos lapjában való megjelenéssel egy időben – hatályba lép. A KDNP szerint kétség nem fért hozzá, hogy Brüsszelben az ország elleni eljárást megszünteti a Pénzügyminiszterek Tanácsa. Az Európai Bizottság ezzel elismerte, hogy Magyarország valóban jobban teljesít – rögzítették közleményükben. Hozzátették: a bizottság végre hivatalosan is igazolta a magyar családok, a gazdaság és a kormány teljesítményét. Ezzel a szocialisták által okozott gazdasági károk egyik legnagyobb részét sikerült mentesíteni úgy, hogy a kormány nem a családokat, hanem a tőketulajdonosokat és a profitgyárakat terhelte.

Kiemelték: Magyarország a Gyurcsány és a Bajnai kormányok csődje következtében csaknem 9 évig szenvedte az eljárás következményeit, most viszont megteremtődött a gazdasági fordulat lehetősége. Kitértek arra is, hogy jelenleg Magyarországon 100 ezerrel több ember dolgozik, mint 3 éve, több mint 300 ezer családot sikerült kimenekíteni a devizacsapdából, a munkahelyvédelmi akcióval pedig több, mint 700 ezer dolgozót sikerült megvédeni. Megjegyezték: a KDNP nagyra becsüli a munkából élő családok teljesítményét, ami a legtöbbet adta hozzá az ország erőfeszítéseihez.

Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetésével az EU-országok pénzügyminisztereinek (Ecofin) tanácsa is elismerte, jó irányba tart a magyar gazdaság – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a testület luxembourgi döntésére reagálva. Azt, hogy a magyar gazdaság jó irányba tart, mostantól kezdve nemcsak a magyar kormány, hanem egy külső szemlélő, „méghozzá velünk gyakran nem túlságosan barátságos, számos kérdésben a véleményünket nem osztó külső szereplő”, az EU pénzügyminisztereinek tanácsa mondja azt, hogy ez így jó – fogalmazott a kormányfő pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Úgy fogalmazott, Magyarország megnyerte ezt a csatát.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wazze
2013. június 21. 17:41
Talán a földtörvény volt az ár? Ha a fidesz eladja az országot, megszüntetik az eljárást?! Nem lehetetlen...
qccqccqcc
2013. június 21. 17:29
Na baszd meg, még ez is. Oda falunk hétvégéje.
states
2013. június 21. 16:49
Egyszerű lesz a dolga néhány hónap múlva a magyar választónak. Egyik oldalon vannak, akik csődbe vitték, túlzott deficit eljárás alá vonták az országot, a másikon vannak, akik kihozták onnan. Méghozzá úgy hogy az áát elsősorban a bankárokon és a multikon verték le. Mint mondtam, soha nem volt még ilyen egyszerű a dolga a magyar választónak...
Berecskereki
2013. június 21. 16:21
Ma esti ajánlat: élet a deficiteljárás után. Az ECHO TV-ben elemeznek 20.30 ó-tól, Palócz Éva és Bod Péter Ákos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!