Újabb konvergenciaprogramot nyújt be a kormány

2013. április 15. 09:49

A kormány várhatóan a héten benyújtja az újabb konvergenciaprogramot Brüsszelnek.

2013. április 15. 09:49

Az idei költségvetés 0,9 százalékos gazdasági növekedésre, 4,2 százalékos inflációra, valamint 285 forintos euróárfolyamra épült. E három sarokszámból a jelenlegi trendek szerint egy sem teljesül: a gazdasági növekedés prognózisát az MNB 0,5 százalékra vette vissza – írja a Napi.hu. 

A lap a szaktárca berkeiből származó információkra hivatkazva azt írja, a konvergenciaprogramot várhatóan a héten nyújtja be a kormány − ha nem is pontosan az április 15-i, hétfői határidőre, pár napos eltérést ugyanis a szabályok lehetővé tesznek.

A költségvetés a portál szerint sok rizikós elemet tartalmazott, mint például az e-útdíjat, amelynek bevezetésétól 75 milliárd forint bevételt reméltek, de mára eldőlt, hogy nem vezetik be. A júliusi indulással tervezett online pénztárgépek esetén is kérdéses, hogy a becsült 95 milliárdos bevétel befolyik-e a költségvetésbe, hiszen még a kormány kiírásának megfelelő prototípus sem készült el. A tranzakciós illeték – amelytől éves szinten 301 milliárd forintot remélt az NGM – az első fizetési hónap után gyenge eredményt mutat, alig 13,3 milliárd forint folyt be belőle februárban.
 
A kockázatokkal szemben áll a még érintetlen 400 milliárd forintos országvédelmi alap, amely biztos hátországot jelent a kormány számára, és lehet még spórolni a költségvetés általános tartalékán is. Utóbbiból a kormány az első negyedévben elköltött 22 milliárdot, ám még így is maradt 78 milliárd az előre nem látható kiadásokra, amiből a korábbi évek tapasztalatai szerint 40-50 milliárd bármikor zárolható – írja a lap.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!