LMP: Ne lehessen közpénzt költeni állami propagandára!

2013. március 04. 15:43

Schiffer András hétfőn bejelentette: törvényjavaslatban kezdeményezi a közpénzből finanszírozott állami propaganda tiltását.

2013. március 04. 15:43

Az LMP-ben politizáló független képviselő hétfői, parlamenti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy törvényjavaslatban kezdeményezi azt, hogy ne lehessen közpénzből állami kommunikációs tevékenységre költeni. Emlékeztetett arra, hogy a Miniszterelnökség két céggel kötött áfa nélkül összesen 700 millió forint értékű vállalkozási keretszerződést idei és jövő évi kommunikációs feladatainak ellátására. A 2014. május 31-éig hatályos kontraktus lehetőséget ad arra, hogy többletigények esetén 495 millió forint plusz áfával megemeljék a keretösszeget.

Schiffer András hozzátette, hogy a 2010-es költségvetésben a Bajnai-kormány 400 milliót különített el propagandacélokra, de az LMP már azt is sokallta. Felháborítónak érzik, hogy „közpénzből a mindenkori kormánypárt a saját dicsőségét hirdesse”. A képviselő olyan törvényjavaslatot terjeszt be, amely szerint a kormányzati vagy az önkormányzati költségvetésekből csak akkor lehet reklám- és kommunikációs célokra pénzt fordítani, ha az állampolgároknak más módon nem biztosítható a jogaik gyakorlásához vagy kötelességeik teljesítéséhez való segítségnyújtás.

Ezzel párhuzamosan a büntető törvénykönyvet is kiegészítené azzal, hogy az előírás megszegése bűncselekménynek minősül. A politikus az alaptörvényt is módosítani javasolja, úgy, hogy a pártoknak nyilvánossá kellene tenni bevételeik forrását és azok felhasználását. Schiffer András az alkotmányban azt is rögzítené: a választásokon jelöltet állító szervezetek kivételével semmilyen más közpénzből gazdálkodó szerv ne folytathasson a választók befolyásolására alkalmas kampánytevékenységet.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2013. március 20. 01:00
Szerintem osztódjatok megint, az is izgi...
kamasuka
2013. március 07. 20:05
Már megint pofáznak egy a bullshit generátor által kreált dologról. :)
=nessuno=
2013. március 05. 13:42
Szánalmas, hogy mennyi korlátolt van ebben az országban, akinek tetszik a közpénzek kormány általi elszórása idióta levelekre, óriásplakátokra, újsághirdetésekre...
Akitlosz
2013. március 05. 13:07
Nehéz elképzelni, hogy egy ilyen törvényjavaslat valaha is átmegy. Az államhatalomnak ugyanis soha nem áll érdekében, az ellenzék pedig kevés az elfogadásához.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!