Balog: Csak az intézmények kapacitása szab határt a felvételiben

2012. december 20. 08:46

A emberi erőforrások minisztere közölte, a kormányzat azt szeretné, ha csak a felsőoktatási intézmények kapacitása szabna határt a felvehetők létszámának.

2012. december 20. 08:46

Balog Zoltán csütörtökön az M1 Ma reggel című műsorában megerősítette, hogy még karácsony előtt kész tárgyalni a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) képviselőivel. A miniszter azt mondta, a jövőre a felsőoktatásba felvehető hallgatók 55 ezres száma minimális létszám, ennél csak több diákot vehetnek fel. Szólt arról, hogy azt szeretnék, ha a diákok teljesítménye egyre többet számítana a bejutásnál, ezenkívül csak a felsőoktatási intézmények kapacitása szabna határt a felvehetők létszámának.

Megemlítette, nemcsak Fehéroroszországban van hallgatói szerződés, más országokban is elvárják, hogy ne a gazdagabb államokban hasznosítsák tudásukat a hallgatók. Hozzátette: van olyan ország, amelytől kártérítést kér a szegényebb állam, mert utóbbi közpénzen képezte hallgatóit, de tudásukat a gazdagabb államokban hasznosítják. A HÖOK kifogására, hogy az emberierőforrás-miniszter határozza majd meg a felvételi ponthatárokat, azt válaszolta: az egyetlen korlát az egyetem befogadóképessége lesz. Példaként hozta fel, hogy ha az állatorvosi egyetemen 300 hely van, akkor oda nem lehet 400 hallgatót felvenni, mert ez esetben a felvettek jogai sérülnének, mivel nem tudnák a megfelelő színvonalú képzés feltételeit biztosítani nekik.

Balog hangsúlyozta: fontos, hogy miként hasznosulnak a felsőoktatási intézmények forrásai, mert ma az egyetemeken, főiskolákon több száz millió forintos terhek vannak, ugyanis magánbefektetőkkel fejlesztették az intézményeket – egyebek mellett így építtettek kollégiumokat –, és ezekre a munkálatokra hiteleket vettek fel, amelyeket vissza kell fizetni. Ezzel több mint 10 milliárd forint adósságot halmoztak fel, amelyet az államnak kell visszafizetni. Ennek részleteit azonban „nem az utcán kell megbeszélni, ez egy türelemjáték” – mondta. A Magyar Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön Balog Zoltán ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy egyebek mellett az egyetemek adósságrendezését és az EU-s projektek önrészét is átvállalja az állam abból a plusz 24 milliárd forintból, amelyet a felsőoktatásra szán.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Yuing
2012. december 20. 14:55
Egy igaz szavatok nincs patkányok !Minden nap mást hazudtok.
pierre bayle
2012. december 20. 14:32
http://tenytar.blog.hu/2012/12/20/valos_koncepcio_nelkul_a_felsooktatas_csodbe_sodrodo_egyetemek Orange order és nyugalmazott tanár úr figyelmébe egy pár adat. Aztán lehet bocsánatot kérni az elmúlt pár nap kommentjeiért.
tatka46
2012. december 20. 14:29
Balog állitólag pap? Neki szabad hazudni? Most akkor megy minden hazugsága után gyónni? Az a gyanúm Orbán és hazudós bandája megint átakarja verni a fiatalokat.Át kell alakitani a felsőoktatást ,teljesítményhez kell kötni és időbe el kell végezni.Senki nem menne külfőldre ha volna,lenne munkahely megfelelő bérrel na ezt teremtse meg ez a gyülevész kormány.
pierre bayle
2012. december 20. 14:15
Egy adat: míg tavaly 157 milliárd (mondjuk egy részét zárolták), addig jövőre 126 milliárd forint fordíttatik a felsőoktatásra + 5,5%-os infláció. Ebből kellene képezni 55 ezer elsőst...:-( Gondolom, nyilvánvaló, hogy KOMOLYTALAN és HAZUG (már megint) a kormány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!