Alkotmánybírót és háznagyot választ a parlament

2012. december 17. 08:38

Idei utolsó ülését tartja hétfőn az országgyűlés: döntenek az új alkotmánybíró-jelöltről és háznagyról, valamint 18 előterjesztésről, köztük az alaptörvény módosításáról is.

2012. december 17. 08:38

Az Országgyűlés ma tartja idei utolsó ülését, amelyen a képviselők alkotmánybírót és háznagyot is választanak, továbbá várhatóan tizennyolc előterjesztést is elfogadnak. A parlament ülése 13 órakor mandátumigazolással kezdődik: a Jobbik frakciójában a mandátumáról lemondó Bödecs Barna helyét Suhajda Krisztián foglalhatja el. Ezt követően várhatóan a miniszterelnök szólal fel napirend előtt, majd a képviselők a szokásos interpellációs időszak után, a kérdések befejeztével titkos szavazáson döntenek a fideszes Mátrai Márta háznaggyá, valamint a kereszténydemokrata Salamon László alkotmánybíróvá választásáról.

A személyi döntések után határozathozatalokkal folytatja munkáját a parlament. A képviselők összesen tizennyolc indítványt önthetnek végleges formába, köztük például az alaptörvény harmadik módosításáról szólót, amely sarkalatos, vagyis kétharmados többséget igénylő törvényként határozná meg a földtörvényt. A képviselők döntenek az Országgyűléssel és az önkormányzatokkal összefüggő törvények módosításáról is, amivel a 2014-es önkormányzati választásokig kitolnák a parlamenti képviselőség és az önkormányzati tisztségek összeférhetőségét. Az Országgyűlés emellett az új polgári törvénykönyvhöz (Ptk.) benyújtott képviselői módosító indítványokról is szavazhat.

Frissítés

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn nem szólal fel napirend előtt a parlamentben. Ezzel összefüggésben a kormányfő sajtófőnöke azt közölte az MTI-vel, hogy az uniós csúcstalálkozók kapcsán minden esetben előre jelzik a kormányfő napirend előtti felszólalási szándékát. Ezúttal viszont nem történtek olyan dolgok az Európai Tanács ülésén, melyek külön miniszterelnöki felszólalást igényelnének a magyar Országgyűlésben, így Orbán Viktor most nem él ezzel a lehetőséggel.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tóth mária
2012. december 17. 11:47
A takarékos kormány!
kukagyerek
2012. december 17. 10:59
A fotón, ezzel a vastag aranylánccal, csak nem egy orban-kedvenc van?
kjkj945
2012. december 17. 09:25
A nagy háznak kis háznagy!
HSL
2012. december 17. 09:23
csicskát és tapsolót választ a pártkongresszus
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!