Száztíz éve készült a világ első színes filmje

2012. szeptember 14. 10:01

Edward Turner brit fotográfus lefilmezte gyermekeit, egy utcai jelenetet és egy papagájt. Elhunyt, mielőtt teljesen kifejleszthette volna módszerét.

2012. szeptember 14. 10:01

Az 1902-ben készült filmet szerdán vetítették le a londoni Tudomány Múzeumában megrendezett bemutatón. Digitális technológia segítségével sikerült rekonstruálni a képeket, amit Turner halála miatt már nem tudott megcsinálni.

Michael Harvey, a Média Múzeum kurátora elmondta, a filmtörténészek kudarcként tekintettek Turner módszerére. „Mi azonban bebizonyítottuk, hogy az eljárás működik” – fogalmazott Harvey a Daily Telegraphnak.

A fotográfusként színes képeket is készítő Turner meg volt róla győződve, hogy a színes technikát filmkészítésre is lehet használni. Befektetőjével 1899-ben szabadalmaztatták az eljárást. Turner szabadalmának lényege egy háromszínes eljárás volt: fekete-fehér negatívra forgatott, vörös, zöld és kék szűrőn át gyors egymásutánban váltakozva.

A fotós 1901-től már a tesztfilmeken dolgozott, két évvel később, 29 évesen azonban szívrohamban váratlanul elhunyt.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2012. szeptember 16. 10:41
NAGYON JÓK! Akkor is, meg most is vannak ÉRTÉKES EMBEREK! Minden új ötletet támogatni kötelességünk! Kíváncsi vagyok, mi van azzal a két emberrel, akik a szemüvegnélküli háromdimenziós televízión kísérletezgettek itt Budapesten? Aki tud róluk valamit, írja meg. Köszönöm!
tomtyi
2012. szeptember 15. 06:23
Azért az érdekelne, hogyan lehet fekete-fehér filmen színeket rögzíteni. Milyen anyag érzékeli a színeket?
Karvaly
2012. szeptember 15. 03:24
Kár volt érte, jócskán megelőzte a korát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!