Bogár: Itt egy nagyon veszélyes színjáték zajlik

2012. június 06. 10:46

Bogár László a köztévé reggeli műsorában fejtette ki véleményét arról, hogy közkeletű magyarázattal szemben szerinte nem az állam vagy a lakosság túlfogyasztása növeli az államadósságokat, hanem a pénzügyi rendszernek „ajándékba” adott pénz. Szerinte ráadásul ezután épp a bankok követelik a megszorításokat. A közgazdász szerint ez egy nagyon veszélyes színjáték.

2012. június 06. 10:46

Bogár László az m1 Ma Reggel című műsorában elmondta: nem igaz az a közkeletű magyarázat, hogy azért nőtt az államadósság akkorára Spanyolországban, vagy más európai országokban, mert az állam vagy a lakosság túlfogyasztott. A közgazdász szerint 2008-ban „a világ pénzügyi rendszere megfenyegette az államokat, ha nem adnak pénzt a bankszektornak, nem fognak hitelezni, és összeomlik a világ”. Bogár szerint az elmúlt három évben az államok 4500 milliárd eurót adtak légyegében ingyen a bankszektornak, Spanyolország államadóssága is annyival nőtt, mint amennyit a pénzügyi szektornak adott. Megdöbbentőnek nevezte, hogy az „ajándékba” adott pénz után még a pénzügyi rendszer fenyegeti az államokat, „mondván, nem szégyelled magad, hogy ekkora adósságaid vannak, tessék megszorítani”. Bogár szerint itt egy nagyon veszélyes színjáték zajlik.

Míg az Európai Unió uralmi struktúrái nem tudják, nem akarják beismerni, a válság nem amiatt van, mert a népek túlfogyasztanak, hanem a pénzügyi rendszer szívott el óriási forrásokat. Az úgy nem fog menni, hogy a pénzügyi rendszerben iszonyatos mennyiségű pénz van, ennek a negatív lenyomata pedig a társadalmakra rakódott, ezért mindenütt megszorításokra van szükség, az államok rogyadoznak a teher alatt” – fogalmazott a közgazdász. Arra a felvetésre, hogy valójában egy „new dealre” lenne szükség, azt mondta: lassan érik a fordulat, amit az IMF vezérigazgatójának és német kancellár retorikai fordulata is mutat. „Abban lehet reménykedni, hogy a spanyol dráma elég erős lesz ahhoz, hogy kijózanítsa Európa uralmi elitjeit, de nem annyira pusztító, hogy tovább nehezítse a válság megoldását” – mondta.

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bdi
2012. június 06. 15:44
Azt jól érzik, a bogárfélék, hogy valami alapvető baj van a pénzügyi rendszerrel, de itt véget is ér az igazságuk. Mindenféle birodalmi (lépegető) pénzszivattyúkat lázálmodnak. A jelenlegi pénzügyi rendszer, a folyamatos gazdasági növekedés elősegítésére lett kiépítve, és arra nagyon is megfelelt mindenkinek. Most, hogy a folyamatos gazdasági növekedés fizikai feltételei (energia, nyersanyagok) nem biztosítottak zavartalanul, a pénzügyi rendszer sem tartható fenn sokáig. Sokan szívesen elhinnék, hogy, a gonosz zsidó pénzvilág az oka a bajoknak, és elő lenne elzavarni őket, de attól nem lesz olcsóbb az olaj, nem lesznek olcsóbban a nyersanyagok, úgy, hogy a világ népességének nagyobbik fele, csak most kezd beszállni a fogyasztásukba.
bmucsai
2012. június 06. 13:56
Erröl a 4500 milliárdról Varga István már vagy egy éve beszélt. Azt mondta, hogy statisztikailag nem vették figyelembe az államadósság elszámolásakor. Persze gyorsan eljött az igazság pillanata. Valójában az EU nagyobb államaiban így a GDP 100% fölött van az államadósság. Nem teljesítik a mastrichti kritériumokat! :)) MI a 80%-al közepesen eladósodottak közé tartozunk. :)
tarackos
2012. június 06. 12:20
Laci, nincs itt semmiféle színjáték, ez eddig is nyilvánvaló volt. Így műkszik a pénzvilág nem tudtad? Ébresztő!
KannibálTatárÚr
2012. június 06. 12:18
Az államnak nem az a feladata, hogy fedezetlen pénzeket nyomtasson és azt addja tovább a bankoknak. Valamikor a legszigorúbban büntetett bűntett volt az illegális pénznyomtatás. Ma az állam jár ebben az élen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!