Magyarországon nem kerül forgalomba az abortusztabletta

2012. május 21. 21:36

Magyarországon nem kerül forgalomba az abortusztabletta – jelentette ki Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a Hír TV Rájátszás című műsorában hétfő este.

2012. május 21. 21:36

Magyarországon nem kerül forgalomba az abortusztabletta – jelentette ki Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a Hír TV Rájátszás című műsorában hétfő este. Utalt arra: a készítmény regisztrálása nemzetközi kötelezettség volt, de a további eljárást tekintve az egyes tagállamok a saját hatáskörükben járnak el. Magyarországon a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet – Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) csak a fekvőbeteg-ellátó intézményekben történő alkalmazást engedélyezte, de az államtitkár közlése szerint ez az engedélyezési folyamatnak csak az első lépése volt.

Szócska Miklós közölte: a szakértőkkel való korábbi egyeztetések során arra jutottak, hogy a készítmény gyakorlati alkalmazásának még az elvi lehetőségét is intézményi körülmények közé kell szorítani. Jelenleg viszont ellentétes jelzéseket kapnak, s mint kiemelte, a tabletta alkalmazása kapcsán olyan mértékű szakmai vita alakult ki, amely nem megnyugtató és nem rendezhető, ezért úgy döntöttek: a készítmény beszerzésére, OEP általi támogatására, forgalmazására nem kerül sor. Az államtitkár hangsúlyozta: ezzel szeretné lezárni ezt a témát.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2012. május 22. 10:52
A magzat megtartásáról vagy elvetetéséről senki másnak nincs joga dönteni,csak az anyának.Épp elég fájdalmas az,ha meg kell tennie valamilyen okból.Ehhez senkinek semmi köze,még Harrach Péternek sem.
egységben
2012. május 22. 10:27
A lakosság számának folyamatos csökkenése mellett folyamatosan növekszik az abortuszok száma országunkban, aminek nyilván okai vannak. A társadalmunk terhes állapotnak hívja azon állapotot, amelyet helyesen (mint régen) áldott állapotként kellene jellemeznünk. Napjainkban a fiatalok körében szégyellnivaló, ha valaki még érintetlen (az értéket nevezi világunk értéktelennek), sokan a szülők részéről is úgy gondolkoznak, ezen korban kell (minél több) tapasztalatot begyűjteni. A fiúk/férfiak körében érték, ha minél több skalpot tudnak a falra akasztani. A világunk jelenleg minden irányból szuggerálja a fiatalokba az élvezetek hajhászását: a szeretkezés önmagában csak egy élvezeti formává változott sokak szemében (a saját igények kielégítését szolgálja), amit olyan természetesen kell beilleszteni életünkbe, mint egy közös ebédet, beszélgetést, sörözést, mozizást…. A tiniknél ezen irányok megélése egyre korábban kezdődik, egyre kisebb esélyt biztosítva annak, hogy olyan átgondolt döntéseket hozhassanak, amelyek emberi sorsokat, életeket határozhatnak meg. Nem kell ahhoz kereszténynek sem lenni, hogy lássuk, világunk egy morális lejtőn halad lefelé, amelyet csak úgy tudunk megállítani, ha teszünk valamit, ez a valami pedig az: rendet kell tenni a fejekben. S egyik irányként az iskolákban szükség van a helyes értékrend megerősítésére és be kell látni, az oktatás mellett a nevelés szerepére is összpontosítanunk kell.
Viktus
2012. május 22. 09:10
Egy környező országban lehet majd kapni, akkor itt is ... Egyébként a fogamzásgátló szereket kellene támogatni inkább. Az okozat kezelése már drágább sokkal. Gyerek meg nem lesz több hiába jönnek az istenes dumák, amíg nincsen semmi stabil háttér ebben az országban.
Antigoné
2012. május 22. 08:41
Emberek! Ez nem gyógyszer, hanem méreg, amivel elpusztítanak egy életet! Már 14-en belehaltak - kimutathatóan -az "anyák"közül, a gyermekekről nem is beszélve. Számtalan fogamzásgátlási mód van, ma már nem muszáj "véletlenül" teherbe esni. Elkeserít, hogy a többség - a kommentelők között - védi ezt az aljasságot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!