Európa legnagyobb adatközpontja épül nálunk

2012. május 04. 12:41

Mintegy 50 milliárd forintból valósul meg Magyarországon Európa legnagyobb kapacitású adatközpontja. Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet nemzetközi tenderén hazánk olyan országokat előzött meg, mint Svédország, Norvégia vagy Svájc. Az épület és a gépészet 8,5 milliárd forintba kerül, míg például a számítógépekre és egyéb berendezésekre több mint 40 milliárd forintot költenek.

2012. május 04. 12:41

Magyarország egyik legkiemelkedőbb, huszonegyedik századi projektjét jelentjük ma be” – mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a Budapesten létesítendő, Európa legnagyobb adatátviteli kapacitással rendelkező adatközpontja, a CERN@WIGNER projekt pénteki bemutató sajtótájékoztatóján. Az összesen mintegy 50 milliárd forint értékű informatikai, hálózati, főként a tudományos munkát és kutatást támogató projekt azért Magyarországon valósul meg, mert a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontja (MTA Wigner FK), a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával sikeresen pályázott az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nemzetközi tenderén. A kezdetben másodpercenként 100, majd később 400 gigabit sávszélességű hálózati összeköttetést nyújtó központnak 2013. január 1-én már működnie kell.

A projektindító eseményen a miniszter kifejtette, a világ most ránk figyel, mert itt valósulhat meg az a korszakalkotó beruházás, amely Európának a legnagyobb adatátviteli informatikai központja lesz. A központ révén 2013 elején Genf és Budapest között ultra szélessávú hálózati kapcsolat jön létre. A világszínvonalú adatközpont képes lesz csúcssebességgel továbbítani a CERN kutatóintézet részecskegyorsítójából nyert adatokat az új, kimagasló műszaki jellemzőkkel bíró budapesti géptermi komplexumba. A miniszter megnyitó beszédében elmondta, az állami támogatást élvező pályázatot tavaly októberben nyújtották be a CERN-hez. Huszonnyolc ország tett ajánlatot. Magyarország a többi között Svédországot, Norvégiát és Svájcot megelőzve nyert. Ez pedig a miniszter szerint önmagában is bizonyítja, hogy kimagasló volt a magyar pályázat.

Németh Lászlóné elmondta, nem véletlen, hogy az egyedülálló csúcstechnológiát képviselő beruházás Magyarországon valósul meg, hiszen a magyarok híresek szellemi képességeikről, a kutatási eredményeikről és arról, hogy jól tudnak együttműködni másokkal. A miniszter kifejtette, ez a beruházás is hozzájárul Magyarország nemzetközi tudományos hírnevének öregbítéséhez. Német Lászlóné elmondta azt is, hogy akkor válik a tudás és a tudomány valódi kitörési ponttá, ha az állam is támogatja a vállalatok, tudományos műhelyek munkáját, a gazdasági, társadalmi üzleti szféra képviselőit.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke elmondta, nagy siker az ország, az akadémia és a Wigner kutatóközpont számára, hogy itt épül meg a világ egyik legnagyobb adatátviteli központja. Az épület és a gépészet 8,5 milliárd forintba kerül, míg például a számítógépekre és egyéb berendezésekre több mint 40 milliárd forintot költenek. A magyar állam 8,5 milliárd forinttal járul hozzá a projekt megvalósításához. Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere az eseményen kifejtette, a projekt azt bizonyítja, hogy az állam és a magánszereplők képesek hasznosan együttműködni.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trespass
2012. május 04. 16:34
Kell a kapacitás kubatovnak?:)
OrangeOrder
2012. május 04. 15:21
Hát igen :) már várom az okos véleményeket, miszerint: -Ezt még az MSZP szerezte -Mennyi pénzébe került ez az adófizetőknek -Inkább a kis- és középvállalkozásokat támogatnák -A magyar demokrácia gerincét továbbra is csigolyánként tördelik -És mi lesz a hajléktalanokkal és az éhező, rettegő cigányokkal stb. stb.
jag3
2012. május 04. 14:07
Azt hiszem félreértenek valamit, akik azt hiszik, hogy innen bármiféle _tudást_ majd "könnyebb lesz ellopni". A CERN, az a legnagyobb és legértelmetlenebb pénznyelőgép, ami a világon valaha megépült. Azt hiszem eddig még 1 azaz 1 darab hasznositható tudományos eredményt nem mutattak fel, csak azt bizonyitják, hogy a mérési hibahatáron belül a tudós képzelete szab határt a kvarok és müonok szaportiásának. Hogy miért kell Budapestre telepiteni a központját? Hát hogy _le kelljen fektetni 1000 km optikai kábelt_, azért ;) Engem az lep meg, hogy nem Bukarest nyerte a tendert, az még újabb 640 km lenne. Nade gondolom azért nem akartak _annyira_ bebőgni a román szakemberekkel ;) A hir mindenesetre üdvözlendő. Hamár pénzt akarnak kidobni, dobkák ki nálunk. Apropó, nem akar valaki _piramist_ épiteni az Eu-ban? Akad hozzá sukorón egy telek :p
ciseaux
2012. május 04. 13:53
Tényleg, az újságíróink ennyire nem tudnak magyarul? "Európa legnagyobb adatközpontja épül nálunk"-ot írt ez az analfabéta is! Van valaki a Mandinernél, aki ellenőrzi a helyesírás-fogalmazást? A baloldaliakkal eleve nem is foglalkozom, de a kb. közép-és/ill. jobb oldali média helyeírása förtelmes. A cím helyesen ez lenne: Nálunk épül Európa legnagyobb adatközpontja. Na, ez olyan nehéz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!