Nagy dobásra készülnek Sólyommal

2012. április 09. 14:21

Világjogi kezdeményezés indul Magyarországról egy jövő csütörtökön kezdődő, neves hazai és külföldi szakembereket felvonultató kétnapos konferenciával, amelynek célja, hogy a világnak is legyenek nemzetközi jogszabályban deklarált jogai – tájékoztatta Kardos Gábor, a rendező Védegylet Egyesülettel együttműködő ötletgazda az MTI-t.

2012. április 09. 14:21

A Kinek van joga a világhoz? című, a budapesti Francia Intézetben megrendezendő konferencia fővédnökei Sólyom László volt köztársasági elnök és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár. Kardos Gábor filozófus, világutazó elmondta: a kezdeményezés ötletét az adta, hogy a globális válságból az jelenthet kiutat, ha elismerjük, hogy sorsközösségben élünk minden élőlénnyel.

„Biztosítanunk kell minden élőlény számára a legalapvetőbb jogokat, hiszen az ő szemszögükből nézve jelenleg ökolólógiai lágerként működtetik az emberek a bolygót” – fogalmazott Kardos Gábor. Szerinte egyre általánosabb a felismerés, hogy a fenntartható gazdaság mellett a fenntartható jogrend kérdése is alapvető fontosságú. A konferencia célja ennek megalapozása; a legnevesebb szakértők bevonásával tervezik megfogalmazni A világ jogainak egyetemes nyilatkozatát mint az emberi jogok ENSZ-nyilatkozatát folytató dokumentumot. Az ötletgazda kitért arra is, hogy már születtek hasonló kezdeményezések ökológiai, gazdaságpolitikai, illetve világörökségi témákban. Közös fellépésre nyílna lehetőség az egységes jogi keret, vagyis a világjogi nyilatkozat megszületésével. Szerinte a világjogi kezdeményezés ökopolitikai szenzáció lehet a júniusi Rio de Janeiró-i ENSZ-csúcstalálkozón.

A konferencián előadást tart majd Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár, az etológia és a jog kapcsolatáról értekező Csányi Vilmos, a környezeti jog egyik legelismertebb szakértőjének számító Sudhir Chopra cambridge-i jogtudós, Paola Cavalieri filozófus, az állatok jogairól szóló egyik legismertebb könyv társszerzője, továbbá Fülöp Sándor, az alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese. A vitafórumokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel kísért konferencián előadói között lesz egy delfin- és bálnakutató, több környezetjogász, ökofilozófus, állatvédő és etológus is. A szervezők a rendezvény végén szeretnének létrehozni egy világjogi interdiszciplináris nemzetközi szakértői csoportot az előadók részvételével.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
abcd
2012. április 10. 06:48
Sólyomék felfedezik a tyúxarban az "X"-et. A világ dolgaival foglalkozó szervezet már létezik, ENSZ-nek hívják.
Soma
2012. április 10. 00:43
Már az EU is cikinek tartja az egyenes uborkát! A világot nem lehet és nem is szabad "egy helyről" irányítani. Azonkívül a bolygót csak és kizárólag az emberi jóakarat és a munka becsülete tudja helyrehozni! A "jog" juttatta idáig!
asi
2012. április 10. 00:30
Több ezer éves eltévelyedés álomból jön kifelé az emberiség. Türelem, és éleslátás az, ami segít valóban.
asi
2012. április 10. 00:17
"jelenleg ökolólógiai lágerként működtetik az emberek a bolygót” S benne a gazdasági önkényuralom diktál a társadalomnak. És ezt a nyilvánvaló eltévelyedést szolgálják ki a választott vezetők...Globális tudatvakságban. Ugyanakkor egyre és többen többen ébrednek már az igaz és közös valóságunk tényleges alapjaira. -
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!