Fidesz: A Nemzeti Emlékezet Bizottsága a megoldás

2012. március 22. 16:21

Félmegoldásnak nevezték az LMP-nek az ügynökkérdésben tett javaslatát fideszes országgyűlési képviselők. Cser-Palkovics András azt is közölte: el akarják oszlatni a tévhitet, miszerint a Fidesz nem akarja tisztázni ezt az ügyet, és egyedül az LMP-nek fontos a kérdés.

2012. március 22. 16:21

A Fidesz szerint a Nemzeti Emlékezet Bizottsága lesz az az intézmény, amely teljes megoldást hozhat a kommunista múlt igazi bűnöseinek megnevezésében. Cser-Palkovics András fideszes országgyűlési képviselő az LMP-nek az ügyben tett javaslatát félmegoldásnak nevezte, ami pont a lényegről terelné el a figyelmet, és érthetetlennek tartotta, hogy miért nem szándéka az LMP-nek a kommunizmus rendszerének valódi működtetőit is felelősségre vonni. Szerinte ugyanakkor a Nemzeti Emlékezet Bizottsága az az intézmény, amely a kérdést teljes egészében képes kibontani és szakmai alapon, tudományos igénnyel tudja megállapítani azt, hogy kik az igazi bűnösök. Mint mondta: a bizottság foglalkozni fog a kommunista vezetők felelősségre vonásával, a pártvagyonnal kapcsolatos kérdésekkel ugyanúgy, mint a kommunista vezetők politikai aktivitásával, valamint válaszokat adhat az erőszakszervezetek, illetve a Belügyminisztérium működésére, és ezen belül az ügynökkérdésre is.

Mátrai Márta hangsúlyozta: a Fidesz képviselőcsoportja rendkívül fontosnak tartja a múlt feltárását, az igazi bűnösök megnevezését, a következtetések levonását, a kommunisták uralma alatt elkövetett bűnök megismerését, az elkövetők megnevezését és a jogi felelősségre vonást is. Hozzátette: a kormány és a Fidesz-frakció elkötelezett helyes és helytelen, jó és rossz tisztázásában, mert meggyőződésük, hogy a szilárd rend, az alkotmányosság alapját csak így lehet megteremteni. Mátrai Márta szerint el akarnak oszlatni egy tévhitet, ugyanis a Fidesz nem csak az ügynökkérdést akarja tisztázni, ez a munkának csak egy része lehet.

Cser-Palkovics András erre reagálva közölte: egy másik tévhitet is el akarnak oszlatni, ugyanis álságosnak és hazugnak tartják azokat a kijelentéseket, miszerint a Fidesz nem akarja tisztázni ezt az ügyet, és egyedül az LMP-nek fontos a kérdés. Hangsúlyozta: a Fidesz-KDNP-nek köszönhetően lett olyan alaptörvénye Magyarországnak, amely elítéli a kommunizmus rémtetteit és lehetővé teszi a hazug rendszer működtetőinek felelősségre vonását.

Mátrai Márta kiemelte: az első Orbán-kormány hozta létre az átvilágító bíróságot, amely bírákat, ügyészeket, közéleti szereplőket mintegy tízezer embert világított át, de 2002-ben a szocialista kormány hatalomra kerülésével a bírák munkáját gyakorlatilag megszüntették.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2012. március 22. 23:15
Szánalmas erőlködés.
huttinger
2012. március 22. 23:00
A fidesznél tetűbb politikai képződmény nincs ma Magyarországon. Meg akarják nevezni a kommunista bűnösöket! Basszátok meg! Azokat tudjuk kik voltak! Naponta nézhettük őket a TV-ben! A III/III ügynökök névsorát szeretnénk látni, akik nem voltak képernyő közelben! Mi a fasztól fostok? Csak nem tele vagytok velük????
G. Pantyelejevics
2012. március 22. 20:21
Házifeladat! A kedves nagyon tájékozott polgártársak válaszolhatnak egy kérdésre: Kis hazánk mely emlékezetes problémáját orvosolta az elmúlt 22 évben "bizottság"? Lécci-lécci! csak úgy kapásból párat mondjatok! (olyat én is tudok egy csomót, amit NEM)
Szadik_1
2012. március 22. 19:50
Érdekes a megfogalmazás - az "igazi bűnösök". Ennek itt jelentősége lehet! Majd fontos et. eldönti, ki is az "igazi bűnös" és ki a "nem igazi bűnös"?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!