Hosszú telünk lesz a medvék szerint

2012. február 02. 13:19

Meglátta árnyékát a medve csütörtökön a Fővárosi Állat- és Növénykertben, így a népi meteorológia tapasztalatai alapján még hosszú tél várható.

2012. február 02. 13:19

A ragyogó napsütésben vekkerrel ébresztették az állatkert három barnamedvéjét az intézménybe látogató óvodások és kisiskolások. A népi hagyomány a medvék „előjövetelével” kapcsolta össze az időjóslást: ha február 2-án jó idő van, a medve meglátja az árnyékát és ettől megijedve visszabújik barlangjába,  az a tél elhúzódását vetíti elő. Ha azonban nem látszik az árnyéka, a téli hideg már nem tart sokáig. 

Az, hogy a medvék mennyire tekinthetők megbízható időjósnak,erősen vitatható. Ugyanakkor több meteorológus szerint a hosszú távú előrejelzések – a légköri folyamatok számos véletlenszerű, kiszámíthatatlan eleme miatt – eleve olyan nagy bizonytalansággal bírnak, hogy ennyi erővel akár a medvék árnyékát is figyelhetjük.
 
A „medvelessel” kezdődik a városligeti intézmény hagyományos négynapos Mackófesztiválja, amelynek ideje alatt számos program fogadja a látogatókat. Sőt, a tizennégy év alattiak, ha brummogva érkeznek, ingyen látogathatják az állatkertet.
 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
durrbele
2012. február 02. 20:07
"A ragyogó napsütésben vekkerrel ébresztették az állatkert három barnamedvéjét" Persze hogy frászt kaptak.Jómagam is sokszor össze-vissza csapkodtam a vekkert még a régi időkben amikor felkellet kelni.
nyugalmazott tanár
2012. február 02. 18:27
Az 5-10 fokos meleg december után hosszú már nem is lehet. :-)))) A medvék eltévedtek.
predator
2012. február 02. 13:42
Igazából csak most kezdődik a tél. Jön a hó meg a nagy hideg. Régebben az volt a fura,ha nem volt egész télen hó. Ma azon van mindenki besokkolva,és meglepődve,hogy ha télen akár csak egy alkalommal is elkezd esni a hó. Ha 10 centi felett van,és jön egy kis szél is akkor meg eljön maga a világvége.
G. Pantyelejevics
2012. február 02. 13:30
A rohadt imperialista bérenc hazaáruló medvék le lesznek cserélve. :P
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!