A KSH elnöke vezeti az ENSZ Statisztikai Bizottságát

2012. február 29. 09:08

Vukovich Gabriellát, a Központi Statisztikai Hivatal elnökét két évre választották meg az ENSZ Statisztikai Bizottságának élére.

2012. február 29. 09:08

Vukovich Gabriellát, a Központi Statisztikai Hivatal elnökét két évre választották meg az ENSZ Statisztikai Bizottságának élére a február 28-án kezdődött éves ülésén Katherine K. Wallman, az Amerikai Egyesült Államok elnöki hivatala főstatisztikusának javaslata alapján. Az ENSZ Statisztikai Bizottsága a világszervezet Gazdasági és Szociális Tanácsának (ECOSOC) egyik funkcionális testülete.

A nemzetközi statisztikai tevékenységek terén a bizottság a legfelsőbb döntéshozó szerv. Meghatározó szerepet játszik az egységes statisztikai módszerek, fogalmak kialakításában és fejlesztésében, feladata, hogy elősegítse ezek nemzetközi szinten történő érvényesítését, használatát. Ugyanakkor a statisztikai bizottság felügyeli a világszervezet statisztikai részlegének (United Nations Statistics Division, UNSD) munkáját.

A testület a nemzetközi összehasonlítást elősegítő szakmai és módszertani harmonizáción túl különös figyelmet fordít a kevésbé fejlett országok statisztikai tevékenységének fejlesztésére, az ezzel kapcsolatos nemzetközi segítségnyújtásra is. Fontos szerepe van emellett a különböző nemzetközi szervezetek statisztikai tevékenységének összehangolásában. A statisztikai bizottságot irányító ötfős büró tagságát az elnök, három alelnök és egy jelentéstevő adja.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!