Taxisok: jöhet a fix tarifa

2011. november 23. 11:04

Csökkentheti a taxisok létszámát, emellett egységes járműméretet, környezetvédelmi besorolást és színezést írhat elő a főváros – közölte Tarlós István, miután eredményes tárgyalást folytatott a taxisok képviselőivel kedden.

2011. november 23. 11:04

Eredményes tárgyalást folytatott Tarlós István főpolgármester a Budapesti Közlekedési Központtal, a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezetével, és az Országos Taxis Szövetséggel kedden. A taxis érdekképviseletek vezetői a találkozón kifejtették: Budapesten a taxipiac szabályozására, a létszám csökkentésére, és fix tarifák bevezetésére van szükség. Utóbbitől a városvezetés képviselői nem zárkóztak el, de a főpolgármester szavai szerint „csak egységes színvonalú szolgáltatásért lehet azonos árat kérni”.

A főpolgármester egyetértett a „szigorú, rendszerelvű szabályozás szükségességével”, majd megjegyezte: Budapest számos javaslatot készített a személyszállítási törvény tervezetéhez, amelyek az önkormányzatoknak, így a fővárosnak is lehetőséget biztosíthatnak a taxiszolgáltatás alapvető jellemzőinek szabályozására. A törvény elfogadásával a főváros indirekt eszközökkel csökkentheti a létszámot, emellett egységes járműméretet, környezetvédelmi besorolást és színezést írhat majd elő – tette hozzá. Tarlós István mindemellett új feladatként említette a taxisok szigorúbb ellenőrzését, amit az érdekképviseletek is szorgalmaztak.

Tarlós István az ülés végén felkérte Vitézy Dávidot, a BKK vezérigazgatóját és Komáromi Endrét, a Taxiállomás Kft. ügyvezetőjét, hogy a személyszállítási törvény elfogadása után készítsék elő a fővárosi új taxiközlekedési rendelet koncepcióját.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2011. november 23. 18:54
A http://taxitarifa.com oldalon írjatok be egy tetszőleges fuvarútvonalat. Belvárosból belvárosba (akár Pest - Buda viszonylatban) ritkán kerül többe 1000-1200 forintnál. 5000-ből keresztülvisznek a város egyik végétől a másikig. A legolcsóbb és a legdrágább cég között rövidebb utak esetében 20-25%, hosszabb utak esetében 30-40% a különbség. Ha tehát valaki színvonalat akar, nem sokkal kerül többe, annyiért az MB Elit taxi mercedesekkel jön házhoz. Ilyen olcsón egyetlen európai városban sem taxizol. Ezek után nem tudom kinek lenne jó az egységes tarifarendszer a taxisokon kívül.
Autofocus
2011. november 23. 18:35
Én mint alkalmanként taxizó fogyasztói szempontból abszolút helytelen döntésnek tartom. Semmi bajom a taxizás mai rendszerével, sőt, kifejezetten örülök, hogy ma Budapesten be lehet ülni taxiba 150 Ft-nál alig magasabb km díjért. Leszarom hogy a taxisoknak mennyire éri meg, ha nem érné meg, akkor nyilván nem csinálnák. Ha rövid távon veszteség is, hosszú távon piacot szerez, de mindig lesz valaki aki meg akar jelenni, ezért mindig van olcsó taxi, csak követni kell a lehetőségeket. Cégek akik egy-egy társasággal leszerződnek azok szerintem ma sem panaszkodnak, és valószínű hogy azokra a tarifákra később sem lesz hatósági ár. De az utcai vagy telefonos taxi más tészta. Ma választhat az utas: prémium szolgáltatásokat vesz igénybe (légkondis új német nagyautó, öltönyös sofőr, stb) és drágáb btarifát fizet, VAGY a fapados taxikat hívja: lehet hogy farmerben ül a sofőr, lehet hogy neked kell mondanod merre menjen, lehet hogy be kell pötyögje az utat a GPS-be mert aznap kezdte a fuvart, de ritkán fizetek 3-4 vonaljegy áránál többet, és ezért nem is picsogok, mert rohadtul megéri hogy egy sörözés kapcsán ne kelljen a gatyámat otthagynom vagy a jogsim reszkírozni. Ma mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő taxit, ezért minden versenykorlátozó intézkedés csak a taxislobbi felé tett engedmény a budapesti polgárok kárára.
Shamrock
2011. november 23. 14:27
Egy elonye lehetne (elvileg csak) az egesznek: kevesebb lesz a szutykos taxi (plusz a benne ulo buzgolyo) es mindenfajta onjelolt, mezitlabas..stb egyeb lehuzos kocsogok eltunnek a szinrol.
Gombóc XVI. Artúr
2011. november 23. 13:50
Fix tarifa, a piacgazdaság szellemében. Nagyszerű...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!