Budapestről is szivárgott radioaktív jód

2011. november 17. 17:35

A budapesti Izotóp Intézet Kft. elismerte, hogy az orvosi izotópokat gyártó csillebérci laborjából kiszivárgott jód-131 okozta a november közepén több európai országban is észlelt megnövekedett radioaktív sugárzás egy részét - írja az Index. A sugárzás nem érte el az egészségügyi határértéket.

2011. november 17. 17:35

November elején Magyarországon, Csehországban, Ausztriában, Szlovákiában, Németországban, Svédországban, Franciaországban és Lengyelországban mértek a szokásosnál sokkal magasabb, de az egészségügyi határértéket nem elérő radioaktív sugárzást, amit a jód 131-es izotópjának részecskéi okozták, de rejtély volt, hogyan kerültek azok Európa légterébe.

„Az elmúlt hetekben Budapest légterében mért jód-131 egy hányada nagy valószínűséggel az Izotóp Intézet Kft. általi kibocsátásból származott" – fogalmaz most a Csillebércen működő cég közleménye. Ebből kiderült: már 2011 első felében észlelték, hogy egy szivárgó kéményen keresztül szökik az izotóp, bár a kibocsátás messze a határérték alatt maradt. A gyártást leállították, és felújították a jódot feldolgozó fülke szűrőrendszerét. A szivárgást azonban ez sem állította meg, sőt, az meg is növekedett. A kft. vezetője az Indexnek elmondta: az ő kibocsátásuk ugyanakkor önmagában nem okozhatta az Európa több részén mért sugárzást, de hozzájárult ahhoz.

Az MTI szerint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség azt közölte, valószínűleg a budapesti intézet volt a forrása a sugárzás forrása, míg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelentése éppen ennek ellenkezőjét állította.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2011. november 17. 22:48
Mikor lebuktunk a NAÜ-nél, akkor gyorsan elismerik...Nem tegnap, nem azelőtt, hanem ma. Gyalázatos. Felelősöket megbüntetni példásan. Ki vagyunk akadva, hogy Csernobilt eltusolták. Nem változott a hozzáállás semmit.:(
Biomechanoid
2011. november 17. 19:05
Kurva életbe, titokban jódbombát gyártunk? Nehogy minket támadjanak meg Irán helyett!
krisztoforo48
2011. november 17. 18:57
Egyáltalán nem káros az egészségre,sőt használ,jobb mint a Cvitamin.Hol van a bejelentési kötelezettség?Jó vicc a kémény,nevetséges.Bár leheta kémény van olyan hülye,hogy elismeri.
boros
2011. november 17. 18:49
Mi folyik itt Gyöngyösön!!?????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!