Újra alkotmányt módosít a Fidesz

2010. június 14. 12:41

Ma az alkotmánybírók megválasztását módosítja a fideszes kétharmados kormánytöbbség. Ezentúl kormánypárti többségű bizottság dönt az alkotmánybírók jelöléséről.

2010. június 14. 12:41

Mátrai Márta alkotmánymódosítási javaslata, illetve a hozzá kapcsolódó, a alkotmánybíróságról szóló szintén kétharmados törvényt módosító javaslata alapján ugyanis az eddigi gyakorlattal szemben nem ellenzéki, hanem kormánypárti többségű bizottság tehet javaslatot az alkotmánybírók személyére - írja az Index.

Mátrai szerint az alkotmánybíróság létszáma most 9 fő, eggyel több, mint a törvényi minimum. A mostani könnyítés után a kétharmados kormánytöbbség mindenféle egyeztetés nélkül is képes lesz két új bírát választani.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
crm114
2010. június 14. 16:13
Ez az "a Fidesz egészpályás letámadást folytat és mindenhova pártkatonákat ültet, míg Horn Gyula kormánya konszenzusos volt" ismerős szöveg 1998-ból. Úgy látszik, most is ez lesz egy ideig a sláger, és a megfelelési kényszeres fideszesek, akiknek még mindig az a titkos etalon, hogy mit szól mindehhez az SZDSZ-es Szürkeállomány, most is részt vesznek a szajkózásában.
Senior
2010. június 14. 15:21
Persze, hogy arra kaptak hatalmat, hogy éljenek vele, de könyörgöm, ne vissza. A maszopos jajgatást szarják le, én is azt mondom, de a másik kettőt, azért talán néha meg kellene hallgatni, puszta udvaiasságból is.
states
2010. június 14. 13:42
A Fidesz még csak gesztusértékű önkorlátozásra sem hajlandó, nem érti, hogyha az alkotmányozást, a köztársaságielnök-választást, az alkotmánybírák jelölését is izomból nyomja át, ez még külföldön is kiveri a biztosítékot, itthon pedig az elkerülhetetlen megszorításokkal együtt pillanatok alatt elveszítheti a közbizalmat. A kevesebb több lenne elvének belátása elengedhetetlen a bölcs kormányzáshoz. Orbánék letérőfélben vannak erről az útról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!