Már exportál az Omninvest

2009. december 18. 14:25

Hazai vállalásának teljesítése után december elején megkezdte a H1N1-vírus elleni vakcina exportját a cég.

2009. december 18. 14:25
Németh Zsolt elmondta, hogy a kormányzati megállapodás szerint az utolsó darabig legyártották a 6 millió adag pandémiás oltóanyagot, így szabaddá vált az út a külföldi értékesítés előtt. Hozzátette: legalább 60-80 ország érdeklődik a Pilisborosjenőn előállított oltóanyag iránt, s legalább ötvenszer annyi vakcinát adhatnának el külföldön, mint amennyit a kapacitásuk „elbír”. Arra a kérdésre, hogy mikor indították útnak az első, határon túlra menő szállítmányt, s jelenleg hány országnak adnak el az új influenza elleni vakcinából, Németh nem kívánt pontosan válaszolni, csak annyit árult el: december eleje óta exportálnak.

A külföldi partnerekről üzleti érdekre hivatkozva nem beszélt, ám megismételte korábbi nyilatkozatának azon részletét, miszerint csakis az Európai Unión kívüli célpontok jöhetnek szóba (leginkább a harmadik világ). A szóvivő kifejtette: míg Magyarországon egy-egy dózis H1N1-vírus elleni vakcináért 4 eurót kapott az Omninvest, addig külföldön ennek az árnak a többszörösét fizetik, ami nemcsak anyagi, hanem erkölcsi elismerése is a magyar oltóanyagnak.

Németh közlése szerint a vakcina exportbevételeiről mindenki pontosabb képet kaphat a negyedév végén, amikor nyilvánosságra kerül, hogy az Omninvest milyen összeget utal át a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal számlájára. Mivel az államtól 2 milliárd forintot kaptak kutatás-fejlesztés céljára, a megállapodás szerint akkor, ha technológiát vagy készterméket adnak el külföldre, a bevétel 10 százalékát az NKTH-nak kell átutalniuk.

Megkezdődött a magyar vakcina külföldre szállítása (MNO,MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!