Nem kérünk az oltásból

2009. november 02. 08:14

Nem akarja beoltatni magát az új influenzavírus ellen a megkérdezettek többsége. A válaszadók 73 százaléka válaszolt nemmel az erre vonatkozó kérdésre a Szonda Ipsos felmérésében.

2009. november 02. 08:14
Nem akarja beoltatni magát az új influenzavírus ellen a megkérdezettek többsége. A válaszadók 73 százaléka válaszolt nemmel az erre vonatkozó kérdésre a Szonda Ipsos pénteki felmérésében. A legnagyobb arányban (86 százalék) a 18-39 év közöttiek utasították el az oltást, pártpreferencia alapján pedig a Fidesszel szimpatizálók (78 százalék). Azok közül, akik nem akarják beoltatni magukat, a legtöbben (27 százalék) jobban félnek az oltás esetleges mellékhatásaitól, mint a betegségtől. Ugyancsak nagy arányban, 23 százalékban válaszolták azt, hogy általában elutasítják a védőoltásokat, míg 21 százalékuk úgy véli, hogy nem kapja el a betegséget.

Falus Ferenc országos tisztiorvos szerint Magyarországon eddig három százalék oltatta be magát, de hatvan százalék lenne optimális. Így nem sikerült kihasználni a kedvező őszi időjárást adta haladékot. A védekezést - akárcsak másutt Európában - antivakcinációs kampány gátolja - mondta el a nol.hu-nak adott interjúhában. Eszerint a védőoltás november 15-étől adómentes lesz a munkáltató által biztosított védőoltás.

Ukrajnában jelenleg tombol az influenza, ott a vakcina hiánya jelent gondot. Megnőtt a határ menti patikák forgalma, az Ukrajnából érkezők főleg fertőtlenítőszereket, szájmaszkot és immunerősítőt vásárolnak Magyarországon. Oltóanyagot azonban nem tudnak, mivel az csak európai uniós igazoló számmal ellátott receptre kapható. Magyarország vasárnap tízezer adag védőoltással siet Ukrajna segítségére. Szloávkia és Románia pedig egészségügyi maszkokat juttat szomszédjának. Magyarországon jelenleg nincs influenzajárvány - mondta el november elsején a Szólás Szabadságában Székely Tamás, egészségügyi miniszter. (MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ombudsmanyus
2009. november 02. 14:47
Bocs, helyesen: oltassák
Ombudsmanyus
2009. november 02. 14:45
Azért az elképesztő, ami itt kommunikációs téren folyik. Javasolják, hogy minél többen oltasság be magukat, ezek egy része ráadásul ingyenesen kapná, de azt mégse merik kijelenteni, hogy egyes veszélyeztetett korosztályokra kötelező oltást vezetnek be. Miért? A szülőkre rábízzák, hogy döntsék el, kapjon-e a gyerek védőoltást, vagy sem. Ebben még a háziorvosok sincsenek egy véleményen, hogyan dönthetne ebben egy szülő? Csakis hiedelmek alapján tud döntést hozni, ha utána akarna járni, homlokegyenest ellenkező véleményeket kapna. Ráadásul, ha igaz amit mondanak, hogy tudniillik egy mutálódott vírus ellen már biztosan nem véd a védőoltás, hát akkor túl sok értelme tényleg nincs. Felmerül a kérdés, mire készüljünk? Kalapkúrára, vagy tömegsírokra?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!