Kórház(ak) a káosz szélén

2016. október 17. 07:12

Egy minap megjelent felmérés szerint a magyarok leginkább az egészségügy helyzete miatt aggódnak.

2016. október 17. 07:12
Szilágyi Richárd
Magyar Nemzet

Lázár János ugyanakkor szemérmesen elhallgatta, hogy mikor nyithatja meg kapuit az új intézmény. Az érintett százezreket (az agglomerációs települések jelentős része, és ügyeleti rendszerben a Dunántúl északkeleti része is idetartozik majd) pedig elsősorban az érdekli, mikor juthatnak végre emberhez méltó ellátáshoz. A kancelláriaminiszter sajtótájékoztatója utáni napon viszont kibújt a szög a zsákból! Az egészségügyi államtitkár ugyanis „reményét fejezte ki, hogy a választásokig eljutnak az intézmény alapkőletételéig”. Ónodi-Szűcs Zoltán szavai arra utalnak, hogy a betegeknek egyelőre be kell érniük egy 2018-as, vélhetően a választási kampány hajrájára időzített ünnepséggel. Ettől egészségesebbek nem lesznek ugyan, de legalább tudni fogják, hová kell majd húzni az ikszet – gondolhatják a kormányzati kommunikáció irányítói. A politikai elit tagjaiért persze nem kell aggódnunk, hiszen ők törvényben rögzített kiváltságként továbbra is luxuskörülmények között gyógyulhatnak. A mezei betegek viszont leghamarabb csak a 2020-as évek első felétől számíthatnak jobb ellátásra. Persze közülük is csak azok, akik a szerencsének vagy a gondos orvosi ellátásnak köszönhetően túlélik a jelenlegi körülményeket…

Erre egyébként folyamatosan csökken az esély. Egy múlt heti háttérbeszélgetésen elhangzott: 2000 és 2015 között egyre nőtt azoknak az orvosoknak a száma és aránya, akik külföldön vállaltak munkát. A Kopint-Tárki kutatása szerint ma már a magyar orvosok mintegy 10-12 százaléka dolgozik külföldön, de az aktív gyógyítókhoz viszonyítva 20 százalék fölötti is lehet az arányuk. Egy-egy kisebb mértékű béremelés is csökkenthetné a külföldi munkavállalás valószínűségét. Különösen fontos lenne ez a pályakezdők esetében. Persze, ha ezt úgy sikerül megvalósítani, mint azoknál a fiatal szakorvosoknál, akik a szeptemberi béremelés után kevesebb fizetést kaptak, mint a béremelés előtt, akkor nem csodálkozhatunk, ha az orvosmigráció felgyorsul. Ráadásul, aki egyszer már belekóstolt a külföldi munkakörülményekbe, az nem vágyik vissza az omladozó, gyógyszer-, fertőtlenítő- és műszerhiánytól szenvedő magyar intézményekbe.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2016. október 17. 12:58
Hát van még olyan ember, aki szerint nem minden tökéletes a magyar egészségügyben? Az biztosan Simicska-csicska! Csak az nem látja – nyilván Simicska parancsára –, hogy már semmi gond az ágazatban! Börtönbe velük azonnal!
néhai Ch.Pilot
2016. október 17. 10:51
Magyar-ellenes napilapok a káosz szélén...
Öreg
2016. október 17. 10:10
Honnan kerül a valamikori rangot jelentő nemzetes újságíró közzé egyre több hazudozó:kis béremelés is jó lenne../most kapták az első emelés utáni összeget az orvosok, ami /még csak/ bruttó 1oo ezer Ft. Jövőre is lesz 100 ezer Ft, ami összeadva már nem kevés. Szilágyi Richárd /az újságíró/ pedig menjen ki a temetőbe Kristóf sírjához és miután leköpte magát, mondja el: "én nem tudom" miért hazudok!
luisbathhelena
2016. október 17. 09:30
"2000 és 2015 között egyre nőtt azoknak az orvosoknak a száma és aránya, akik külföldön vállaltak munkát" Tipikus csúsztatás, a dátumokkal történő manipuláció. 2000 és 2013 között tényleg nőtt (csaxólok-ha erre menne ki a játék-2002-2010 között nem OV volt a ME) azóta csökken. luisbathhelena-30 éve magyar eü dolgozó
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!