Már nem divat férfinak lenni?

2016. január 27. 14:35

A férfiaktól manapság szinte mindenhol azt várják el, hogy változzanak meg, ez pedig komolyan elbizonytalanítja őket, hiszen egyrészt nem biztos, hogy képesek rá, de az sem, hogy egyáltalán akarják. Interjú.

2016. január 27. 14:35
Bedő Imre
Magyar Nemzet

A Facebook-oldal pedig nagyon sikeres, már 125 ezren követik a klubot, igen aktívak a tagok.

A klub tulajdonképpen egy motivációs mozgalom, a sikerében a Facebooknak is szerepe van. A férfiaktól manapság szinte mindenhol azt várják el, hogy változzanak meg, ez pedig komolyan elbizonytalanítja őket, hiszen egyrészt nem biztos, hogy képesek rá, de az sem, hogy egyáltalán akarják. Nem vezet jóra, hogy szinte állandóan azon tanakodik mindkét nem, hogy miképpen kellene megváltozniuk a férfiaknak. Mindenkinek megvan a maga előnye és hátránya, egymáshoz kellene közelíteni, különbözőségeinket összeadni és termőre fordítani, nem pedig azt célozni, hogy mindenáron hasonuljunk. Le kellene venni egymásról a pszichés terheket, és inkább motiválni a másikat a saját belső értékei kiteljesítésére. Én még emlékszem arra, hogy régen milyen értékeket közvetítettek a nagyapáink, apáink, akik még nem szakadtak el ettől annyira, mint ahogy ez a nyugati társadalmakban jellemző. Ott a jólét miatt kicsit elkényelmesedtek az emberek, már kevésbé töprengnek azon, hogy mi végre is vannak a világon, mi az életcéljuk. Mi itt Kelet-Európában, ahol sokkal zordabb gazdasági és társadalmi körülmények között kell a jövő generáció érdekében építkeznünk, ezt nem engedhetjük meg magunknak.(...)

Úgy véli, hogy míg a nők egy része már igen fiatalon tisztában van vele, hogy családot, gyermeket is szeretne, addig egy férfiban nem munkálnak ilyen gondolatok? Bennük nincs ennyire egyértelmű cél, irány?

Kellene, hogy legyen, de nincs, mivel a férfivá válás nehezebb út. Nővé válni azért könnyebb, mert bár az életük egy szakaszáig a férfiakhoz hasonlóan iskolákat végeznek, nyelvet tanulnak, karriert építenek, tapasztalatokat szereznek, még sziklát is másznak, mégis, amikor gyermeket szeretnének, maga a döntés nővé teszi őket. A gyermek kihordásával és a szüléssel pedig egy olyan természetes folyamaton esnek át, aminek hatására az egész életüket a gyermeküknek rendelik alá. Úgy dolgoznak, szórakoznak, hogy alárendelődnek annak a célnak, hogy felelősek egy gyermekért, akit legjobb tudásuk szerint akarnak nevelni. A férfivá válás útja nehezebb, mert őket nem segíti semmilyen természetes folyamat abban, hogy alárendelődjenek ennek a feladatnak. Önmaguktól kell ezt megtenni. És ma ez nehéz, hisz a felelősségkerülés, a könnyű élet és a fogyasztás hajszolása mindezt gátolja. Pedig a gyerekeknek szükségük van arra, hogy helyes apakép legyen a környezetükben. Akkor lehet értelmes életet élni, ha azt érezzük, hogy amerre járunk, ott virágzik valami. Családalapítás előtt elengedhetetlen volna, hogy felnőtté váljon a férfi és a nő, megismerjék önmagukat is, ne csak egymást próbálják megváltoztatni.

Ha már szóba kerültek a férfi- és női szerepek, nemrégiben az Ákos-ügy nyomán parázs vita alakult ki arról, hogy valójában mi is egy nő feladata és célja az életben. Egyesek szerint ez a gyermekszülés, valamit a háztartásvezetés, míg mások inkább az önmegvalósításra és a karrierépítésre voksolnak. Hogyan vélekedik erről?

Nem szeretnék állást foglalni ebben a vitában, úgy gondolom, azzal az értékrenddel, amit mi képviselünk, a Férfiak Klubjában mindennap elköteleződöm. Viszont a működés egyik nagyon fontos eleme, hogy mi soha nem beszélünk a nőkről.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Neville
2016. január 28. 07:58
"És ma ez nehéz, hisz a felelősségkerülés, a könnyű élet és a fogyasztás hajszolása mindezt gátolja. " Ez igaz, de "gondolkozz az okain is tán." Egyszerűen a mai világ társadalmi és jogi környezetében egy férfinek belevágni egy házasságba, családalapításba minden, csak nem racionális cselekedet. Mondhatni vakmerőség. Mondom ezt annak ellenére, hogy én is család és házasságpárti vagyok, de láttam az ismerősi körömben a férfiak jó részét (középkorútól a huszonévesig), hogy szopatták meg, mert az asszonyka belebuzult valami feminista maszlagba, elunta, vagy mitomén. Anyagilag a fickó levéve, utána is gyerektartás néven szipolyozva (ami gyakran nem a gyerekekre megy), és hálából még a gyerekét is ellene nevelik. Mert ugye a gyerek megtartására esélye sincs, ha az ex párja nem valami extrém drogos kurva, vagy hasonló. Ha az, és csoda folytán ő kapja, akkor persze neki nem ítélnek meg gyerektartást... :) Egy szó mint száz: nem értek vele teljesen egyet, de tökéletesen megértem, ha valaki úgy dönt, ebből nem kér, maradjon a carpe diem.
balbako_
2016. január 27. 16:20
Minden a férfiasság ellen szól. A magas válásszám azt hozza, hogy a csonka családokban az anya neveli a gyereket. Aztán jön a bölcsőde, óvoda csak nőkkel, a tanítói, tanári pálya szinte teljesen elnőiesedett. A reklámokban a férfi tehetetlen, ostoba, teszetosza akit a felesége, de még a gyerekei is felülmúlnak. A filmekben még a fizikai erőszak alkalmazásában is jobbak a nők, persze nem akárkik. Ehhez jön a parttalan buziimádat és megértés cunami. Az a csoda, hogy egyáltalán van még férfi. Egyébként a macsóknak vélt, vagy tartottakról is kiderül egész nap a tükör előtt pózolnak és kockahasukat bicepszüket bámulják nem családalapítók fenntartók és eltartók.
OberEnnsinnen
2016. január 27. 15:42
Csak nagy Grat. Bedő Imrének! "A férfivá válás útja nehezebb,... hisz a felelősségkerülés, a könnyű élet és a fogyasztás hajszolása mindezt gátolja." Ez a lényeg, és erre meg kell találni a mai kor vírusának ellenszerét.
kjkj945
2016. január 27. 15:11
http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/petofi/haferfi.htm Ha férfi vagy, légy férfi, S ne hitvány gyönge báb, Mit kény és kedv szerint lök A sors idébb-odább. Félénk eb a sors, csak csahol; A bátraktól szalad, Kik szembeszállanak vele... Azért ne hagyd magad! ... (Pest, 1847. január.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!