Mindennapos testnevelés? Mindennapos éneklés? Még bőven van mivel szívatni a gyerekeket!

2015. augusztus 04. 08:50

Van annál felemelőbb, mint egy jó Cooper-futás közben szívhez szóló Ákos-dalt énekelni? Szerintem nincs.

2015. augusztus 04. 08:50
Sajó Dávid
Index

„Balog Zoltán nemrég azzal a fantasztikus ötlettel állt elő, hogy be kéne vezetni a magyar iskolákban a mindennapos közös éneklést. A mindennapos testnevelés mellett ez már igazán csak egy apró plusznak tűnik a kisiskolások napi elfoglaltságaihoz képest, ezért adnánk még pár tippet Balog Zoltánnak, amivel még elvishetetlenebbé tehetné a gyerekek hétköznapjait.

Mindennapos éneklős testnevelés

Van annál felemelőbb, mint egy jó Cooper-futás közben szívhez szóló Ákos-dalt énekelni? Szerintem nincs, és ez nem csak a testét, de a lelkét is erősíti a kis lurkónak.

Mindennapos angolóra, de fizikatanárokkal

Ha eddig a gyerek nem értette az angolt, akkor legalább a fizikát sem fogja, win-win.

Mindennapos kémia, de hittanpéldákkal

Szóval érdekli a gyereket, hogy ez meg az az anyag, ha kapcsolatba lép, annak miért lesz egy bizonyos következménye? Mert Isten úgy akarta! A gyerek így megtanulja tisztelni a feljebbvalót, a tanár meg örül, hogy bárkit is érdekel a kémia.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2015. augusztus 04. 15:32
Még mielőtt a magyarellenesség szét nem roncsol minden gondolatot: "A Kodály-módszer röviden Kodály Zoltán egy olyan zenepedagógiai módszert fejlesztett ki, amely az embert már óvodás korától zenei készségeinek megőrzésére, továbbfejlesztésére neveli. Ehhez a népzene az alap - a gyermek zenei anyanyelve a népdal legyen -, és a azok az alkotások, amelyek a népzene szellemében keletkeztek. Célja a zenei írás-olvasás elsajátítása volt, és ehhez eszközként a relatív szolmizáció szolgál. Ahhoz, hogy a gyerek később jó zeneértő is legyen, tömegeket akart megmozgatni, aminek legjobb módja a karéneklés, a gyermekkórusok kialakítása. A módszer úgy működik, hogy a fülnek már ismerős dallamok a kottaolvasást, a lapról éneklést is segítik. Gyakori ismétléssel a hangközök szolmizált elnevezései kitörölhetetlenül rögzülnek az emlékezetben. Ezzel a módszerrel botfülű gyerekeknél is nagy változásokat, fejlődést lehet elérni. A Kodály-módszert a világ számos országában használják a gyerekek zenei nevelésére." Sőt: Egy amerikai kutatócsoport fogta a Kodály-módszert, és annak eszközeit bevetette a matematikában. Az így tanuló gyerekeknek kétszer olyan jól ment a számtan, mint társaiknak.
balbako_
2015. augusztus 04. 15:24
A szájban lógó füves(?) cigi mondatja a szerzővel ezeket.
2015. augusztus 04. 13:23
Kedves SaVó Dávid! Te sem az idei nyártól buggyantál meg!
hátakkor
2015. augusztus 04. 11:12
Miért lenne szívatás, ha egy gyerek, tanul, sportol, énekel, zenét tanul? Nyilván azért mert egy értelmes miniszter mondott az éneklésről pár szót és nem mondjuk Szigetvári Viktor a Baynau klón.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!