Bár ez lenne a legnagyobb tévedése!

2015. június 21. 09:42

Lássuk, mit tud az államtitkár asszony a tantervről? Úgy véli, hogy ott hatsoros kémiaképleteket magoltatnak be.

2015. június 21. 09:42
Nádori Gergely
Index
„»Tök boldogan élek úgy, hogy nem tudom a savak egymásra hatásának kémiai képleteit felírni. Viszont biztos, hogy nem maratom ki a tüdőmet a lúg és a sav összeöntésével. Ezt a kémia hatást kellene elmagyarázni egy 14 éves kislánynak, és nem a hatsoros kémiaképletet bemagoltatni velük« – mondta az 2014-2015-ös tanévet értékelő beszélgetésen Czunyiné Bertalan Judit.

A természettudomány nem a politikusok erőssége, pár éve még Pokorni Zoltán balneológiai fejtegetésein mosolyoghattunk, de az a botlás sehol nincsen ahhoz képest, amit most a köznevelés irányítója mondott. (...)

Még ha el is fogadjuk, hogy a társadalom másként ítéli meg humán és a reál tudást, ez nem lehet ok arra, hogy valamelyiket is lenézzük. Azok a mondatok, amik úgy kezdődnek, hogy »Tök boldogan élek úgy, hogy nem tudom« pedig pont ezt teszik. Bizonyos tudást leértékelnek.

Lássuk, mit tud az államtitkár asszony a tantervről? Úgy véli, hogy ott hatsoros kémiaképleteket magoltatnak be. Ne feledjük el, hogy jelenleg az a NAT van érvényben, amit a jelenlegi kormányzat készített el, ebben a tantervben valóban nőtt a megtanulandó tényanyag mennyisége, és minthogy az óraszámok nem változtak jelentősen (kicsit csökkentek például kémiából), ez biztosan a szemlélet formálásának, a készségek fejlesztésének a rovására történik. De még ebben a tantervben sem írja elő senki, hogy hatsoros képleteket magoljanak be diákok, vannak képletek, amiket érdemes megérteni, megjegyezni, de ezek többsége is szerepel a Függvénytáblázatban. Amit tehát az államtitkár asszony számon kér a tanterven, az nem létezik.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2015. június 22. 08:56
"Méltó"utódja Rózsa asszonynak...
szuverén
2015. június 22. 07:14
-"Tök boldogan élek úgy, hogy nem tudom" "Tök" színvonalas, választékos fogalmazás. -Ő, egy tanítónéni volt? Hofi, Rózsa Sándor paródiája jut eszembe; "..ha ilyen a főnök, milyen lehet a beosztott..." -Hát igen, hát ilyen!
Brigadéros
2015. június 21. 21:10
Szerintem meg rohadtul igaza van az indexes csávóval szemben a Czunyinénak, hogy végre nem kellene tele tömni az iskolások fejét egy csomó lexikális tudással, amit a saját fontosságukat igazolni kívánó tantárgyak tankönyvírói próbálnak a fejükbe gyömöszölni (tantárgyi sovinizmus), hanem szemléletre, gondolkodásmódra, összefüggések ismeretére van szükség... Jó, tudom, az index hivatalból fikáz...de akkor is...
atila68
2015. június 21. 20:13
Gergely felköpött és aláállt. Önként.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!