Egészség és a biztosítás: az OEP bukott meg

2013. augusztus 01. 16:21

Egy átlátható szabályokra alapuló magánszolgáltatói rendszerben a költséghatékonyság kényszere számos változást hozhatna.

2013. augusztus 01. 16:21
Tallián Miklós
Kapitalizmus blog

Ezzel szemben egy átlátható szabályokra alapuló magánszolgáltatói rendszerben a költséghatékonyság kényszere számos változást hozhatna.

Például megszűnne a fekvőbeteg-ellátásban az a nyomás, hogy a bent töltött éjszakák számának növelésével tegyék rentábilissé az intézményt (bármilyen hihetetlen, most az állami kórházak és az állami biztosító játsszák azt a játékot, hogy a kórház túlszámláz, a bizosító pedig úgy csinál, mintha ez orvosilag indokolt lenne). Akármennyire hihetetlen, de a fejlett világban rengeteg beavatkozás van, amit ambuláns, egynapos, vagy maximum egy éjszakás módon el lehet végezni, Magyarországon viszont több napos kórházi tartózkodás van előírva. Ilyenkor a legtöbb szakember és bürokrata felhördül, hogy dehát kérem hogy lehet azt a bizonyos beavatkozást így elvégezni, micsoda felelőtlenség, a horngyulai értelemben vett lakosság meg megsértődik, hogy őt itt ki akarják nyírni, csak hát az Ausztriától Sidney-ig terjedő tapasztalat szerint ettől éppenhogy kevésbé halnak meg, nem jobban.

Pusztán a kórházi benntartózkodás orvosilag indokolt rövidítése javulás lenne. De ameddig az OEP és az állami intézmények maffiája ezt nem teszi lehetővé, addig a magánüzemeltető sem tud csodát tenni. Főleg úgy nem, hogy az állami intézmény a saját puha költségvetési korlátja miatt árelőnyben van, a kiegészítő biztosítással rendelkezők után pedig kétszer számláz, egyszer a magánbiztosítónak, egyszer az OEP-nek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
belga
2013. augusztus 02. 09:47
Megdöbbentő, hogy miközben az eü-i ellátás színvonala közvetlenül-közvetve mindannyíunkat érint mennyire kevés szó esik róla. S ha mégis akkor sincs túl nagy érdeklődés. Nyilvánvaló, hogy az eü-i ellátást úgy megszervezni/bisztosítani hogy azzal minden ellátott elégedett legyen lehetetlen -nem csak nálunk, hanem akárhol. Ennek megvannak a gazdasági (pénzügyi-technikai)és lélektani okai. Ám az is nyilvánvaló, hogy ahova mára a magyar eü helyzete -benne a betegeké és az ellátóké is- süllyedt annál azért más országokban vannak jobban működő ellátó rendszerek. Mivel én sem vagyok szakmailag hozzáértő természetesen a megoldást nem tudom. De úgyis, mint volt eü-ben dolgozó, s úgy is mint eü-i szolgáltatásokat igénybe vevő a magam részéről a co-payment vm formáját tartanám bevezetendőnek. Azok ugyanis, akik képesek megfizetni a magán eü-i ellátást, továbbá azok, akik nem kis összegeket fizetnek az orvosok zsebébe a várakozási idő csökkentéséért és/vagy az átlagosnál odafigyelőbb ellátásért képesek -s egy talán jelentős részük hajlandó is- lennének ezt az összeget hivatalosan befizetni a "közösbe" s így pénzt juttathatnának a rendszerbe- amitől az ellátás színvonala nőhetne azok esetében is, akik anyagi helyzetüknél fogna plusz pénzt nem tudnak beletenni. Természetesen nem egyszerű kigondolni/megvalósítani hogy ez hogyan is működhetne. De valamit csinálni kell, mert mostanra elérkezett az a helyzet, hogy az orvosok egyrészt egyik helyről rohannak a másik helyre rendelni -s miközben a magánrendelésen fizetünk a szolgáltatásaikért ua a lestrapált, kiégett doktor foglalkozik velünk. Másik része elhúz az országból, harmadik része (főleg háziorvosok) nyugdíba kényszerül, mert már annyira koros. És ami döbbenet, ma már nem hír az, hogy egy szívinfartusos beteg akit a kiérkező mentősök élesztenek újra meghal, mert 5 (azaz öt) kórház utasítja vissza a felvételét. Szóval lehet mindenféle csip-csup ügyekben vitatkozgatni, egymást anyázni, de talán érdemesebb lenne azokkal a dolgokkal foglalkozni, melyek valóban fontosak. Mindannyiunknak. És félretenni egy pillanatra a párt-átpolitizáltságot, és minden építő javaslatot meghallgatni, befogadni. És ha az aktuális eü-ért felelős szervek nem mozdulnak akkor civileknek (ellátóknak és ellátottaknak) közösen fellépni, érdekképviselni.
sztd
2013. augusztus 02. 08:41
Mivel nem vagyok egészszégügyi közgazdász, sem orvos, sem egyéb szakértő, én is csak a végeredményt tudhatom. Az állítást, hogy a magánbiztosító olcsóbb vagy hatékonyabb lenne, sehol nem támasztják alá tapasztalatok. Van állami egészségbiztosítás és állami egyészségügy sok helyen. Van magánbiztosítás és magán egészségügy sok helyen. Lehet, hogy egyes részmegoldásokban hatékonyabb valahol a magánbiztosítós változat, és az is lehet, hogy bizonyos területeket magán biztosítóval finanszírozva hatékonyabb lenne az ellátás. Az egész rendszert tekintve azonban minden TAPASZTALAT azt mutatja, hogy a magánbiztosítós rendszer drágább és rosszabb hatásfokú az USA-tól Hollandiáig. Amatőrként egy kérdés merült fel bennem: Honnan veszi a szerző, hogy egy magánbiztosító figyel az ellátásra, és annak költségeire? Autószerelés ismerős? Ő úgy vette észre, hogy amikor a biztosító fizeti, akkor alacsonyabb számlát kap a szerelőtől, mint amikor vele fizettetnek? Nekem úgy rémlik, hogy 2-4 szeres a különbség a biztosítós felállás kárára. Egy magánbiztosító csak bizonyos összegig fizet. Ha abba belefér az ellátás, akkor az jó (akadékoskodás sincs), ha nem fér bele, akkor az ügyfél egészíti ki (és esetleg akadékoskodik). Ilyen egyszerű.
blumen
2013. augusztus 02. 07:45
Németországban az én biztositóm 500ezer euróig állja a kórházi számlát/remélem soha nem lesz rá szükségem/.Évente 2 háziorvos által elvégzett alapos kivizsgálást előir vérvétellel együtt,ultrahangos vizsgálatokkal egybekötve.Mellékesen a leleten feltüntetik a vizsgálatok árát.PL:a vérvizsgálat több mint ezer Euro.Ráadásul januártól nics 10E-rós negyedéves vizitdij.Viszont a kórházi kosztért,szállásért napi 10E fizetni kell MINDENKINEK.Otthon is ki kéne fizettetni a kaját,hiszen ha otthon beteg valaki akkor sincs ingyen ebéd.
Az új MSzP: KMP!
2013. augusztus 01. 17:42
HAZUDIK! "Egészség és a biztosítás: az OEP bukott meg" Nem az oep, hanem a 2007-ben hozott és azóta alig módosított finanszírozás bukott meg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!