Betiltotta a kínai kormány a focistáik tetoválását

2022. január 03. 19:29

Szigorú szabályozást vezetett be a kínai központi kormányzat a focistáik – a világ más tájain sem példátlan – ízléstelenségével szemben. A válogatottban szereplő játékosoknak szigorúan tilos új tetoválásokat varratniuk magukra, a már meglévőket pedig erősen ajánlott eltávolítaniuk. Egyelőre nincs kilátásban, hogy a gyakorlatot európai országok is átvegyék.

2022. január 03. 19:29
null
Balázs Boldizsár

Miképp a világ minden országában, úgy Kínában is a jó ízlés határait sokezerszeresen túllépte az egy focistára jutó tetoválások száma.

A világ kellemesebb légkörű országaival szemben azonban Kínában ilyen kisstílű ügyekre is kiterjed a központi hatalom figyelme,

ennek megfelelően a napokban a Kínai Sporthivatal igen kemény szabályozást vezetett be: a válogatottban szereplő focistáiknak szigorúan tilos bármilyen új tetoválást varratniuk, és a meglévőket is erősen ajánlott eltávolítani. Amennyiben csapattársaik, akik az öltözőben mindenképpen a látványra vannak kényszerítve, jóváhagyják, kis számú tetoválás fennmaradhat, de ezeket is az utolsó centiig le kell takarni a meccsek folyamán.

Az intézkedés célja megakadályozni, hogy a rossz példán keresztül tovább növekedjen a fiatalok körében a tetoválások száma – amely, a szülőktől kapott vér beszennyezéseként, az öt fő konfuciuszi erény egyikének, a szülőtiszteletnek a megsértésének számít.

Az ország sűrűn lakott vidékének legszélén, a mifelénk ismeretlen, alig több mint három és fél milliós népességű Lancsou városában egy bő éve betiltották a tetoválást a taxisok körében, mivel azok elundoríthatják az utasaikat. Ez azonban az első központi intézkedés Kínában a probléma ellen.

Az új szabályozás nem csak a felnőtt válogatottra, hanem minden Kínát képviselő korosztályos csapatra is vonatkozik.

A tetoválás elsősorban a városi fiatalok körében terjed, a Kommunista Párt által kontrollált Sanghajban vagy Pekingben majdnem olyan gyorsan, mint a változóan szabadabb Hong Kongban és Tajpejben. Ezekben a városokban nem csak a nyugati minták majomlása zajlik, hanem megmosolyogtatóan/elborzasztóan kínai trendek is felütik a fejüket, mint a WeChaten (az 1,2 milliárd felhasználót számláló kínai csetprogramban) beolvasható QR-kód–tetoválás.

Nyugati hatás nélkül természetesen nem terjedhetett volna el a tetoválás Távol-Keleten, ahol minden nagy kultúra a bűnözőket jelölte meg ilyen módon – vagy a bűnbandák önmagukat. Igaz, Nyugaton sem nemesek, akadémikusok, vagy a szellem más embereitől indult a folyamat.

Érdekes lesz látni, hogy a világ minden nézetebb sportágának üzleti terveiben fontos szerepet játszó Kína mennyire szándékozik érvényesíteni szempontjait a trendeket a pályán és pályán kívül is diktáló európai csúcsfociban. A Hong Kong-i tüntetések – nyilvánvalóan fajsúlyosabb – ügyében az amerikai kosárlabdaliga, az NBA ellen aggasztóan sikeresek tudtak lenni. Dacára ennek az elrettentésnek azonban például a női teniszezők nemzetközi szervezete, a WTA hónapok óta karakánul meri Kínával szemben képviselni az emberi jogokat a szexuális zaklatásáról beszámóló, majd a Föld színéről jó ideig eltüntetett Peng Shuai ügyében.

Ahogy az is érdekes lesz, hogy az egy hónap múlva kezdődő pekingi téli olimpia sztárjai közé igyekvő Liu-testvérek megjelenéséhez mit fog szólni a Párt. Bár: shorttrackben meglehetősen ritka a mezlevétel.

Nyitókép: Wu Xi, a Kína csapat tetoválatlan kapitányának gólöröme egy Szaúd-Arábia elleni vb-selejtezőn.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2022. január 06. 16:33
Helyes! Egy válogatott játékos a hazáját képviseli külföldön. És mivel állambácsi a munkaadó, joga van megkövetelni a szolid megjelenést. Ha egy klubcsapatot nem zavar a televarrt proli külső, az az ő dolguk. De a nemzeti tizenegy legyen más!
Camael
2022. január 06. 14:43
az eredeti történetben irtakban a tetoválás nem ideológiailag jelentette a problémát hanem, az a gondjuk hogy miatta csökkenek a reklámbevételek
Camael
2022. január 06. 14:21
kedves szerző, fals a cím, olvastam a hírt eredetiben, a kínai kormánynak ehhez semmi köze, nem tiltotta be a tetoválást, a kínai futball szövetség tiltotta meg az új tetoválásokat, de ez még ebben a cikkben is benne van
bunko_jobbos
2022. január 06. 14:20
"kedves szerző, fals a cím, olvastam a hírt eredetiben, a kínai kormánynak ehhez semmi köze, nem tiltotta be a tetoválást, a kínai futball szövetség tiltotta meg az új tetoválásoka" Te valami fiatal egyed lehetsz, ecsém. Még nem éltél kommunista diktatúrában. Független, önálló szövetség, aki saját hatáskörben hozza meg a döntéseit, mi? :-))))))))))))))))))))))))))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!