A szénhidráthiánytól súlyosan károsodhat a magzat

2018. január 29. 20:00

Nagyanyáink idején még azt tartották, hogy az állapotos nőnek “kettő helyett” kell ennie, ettől lesz fejlett, egészséges kisbabája. Manapság inkább önmérsékletre, sőt, túl sok hízás esetén diétára bíztatják a kismamákat. Az MTI híre viszont arra figyelmeztet, hogy ez utóbbi is komoly veszélyt jelenthet a magzatra, különösen ha az egyébként igen népszerű szénhidrátszegény módszert választják.

A Birth Defects Research című szaklap csütörtöki számában publikált tanulmány alapján a kevés szénhidrátot fogyasztó várandósoknak 30 százalékkal nagyobb eséllyel született gyermeke velőcső-rendellenességgel, többek között nyitott gerinccel vagy súlyos, életveszélyes agyhiánnyal (anenkefália), mint azoknak, akik nem korlátozták a szénhidrát-fogyasztásukat. Ez az első kutatás, amely az alacsony szénhidrátbevitel és a velőcső-rendellenességek összefüggését vizsgálta.
   

Azt tudtuk, hogy a fogamzást megelőző és azt környező időszak anyai étrendje jelentős szerepet játszik az embrió fejlődésében. Az újdonság az, hogy megállapítottuk, a meglehetősen népszerű alacsony szénhidráttartalmú diéta 30 százalékkal növeli a magzati gerinc-rendellenességek esélyét" – mondta Tania Desrosiers, az Észak-Karolinai Egyetem közegészségügyi karának kutatója.
   

A folsav alapvető vitamin, amely minimalizálja a gerinc-rendellenességek kockázatát. Az amerikai nők több mint 20 százalékának vérében kisebb a folsav koncentrációja, mint amennyi a megelőzéshez kellene, ezért az Élelmiszer– és Gyógyszerbiztonsági Hivatal (FDA) 1998 óta megköveteli, hogy a gabonakészítményeket folsavval gazdagítsák. Desrosiers és kollégái kimutatták, hogy a kevés szénhidrátot fogyasztó nők folsavbevitele kevesebb mint a fele a többiekének. Az amerikai Közegészségügyi és Járványügyi Központ (CDC) minden nőnek, aki gyerekvállalásra készül vagy már várandós, napi 400 mikrogramm folsav bevitelét ajánlja.

 

vissza a teljes nézetre