Évekig véd az allergia ellen ez a kezelés

2017. augusztus 26. 01:54

Évek óta nő az ételallergiás betegek száma világszerte, így hazánkban is. Az immunrendszer hibás reakciójának megelőzésére több ajánlást is kidolgoztak már, jelenleg a legtöbb szakember azt javasolja, hogy az allergiára leginkább hajlamosító élelmiszereket minél később, de mindenképpen egyéves kor fölött adják csak a kisgyermekeknek.

2017. augusztus 26. 01:54

A már kialakult túlérzékenységre az MTI híre szerint most ausztrál kutatók egy meglepő új stratégiát dolgoztak ki. E szerint az egyik leggyakoribb allergizáló táplálék, a mogyoró esetében sikerre vezethet, ha nem kerülik ennek fogyasztását, hanem megtanítják a szervezetet, hogy tolerálja ezt az anyagot.

A Murdoch Children's Research Institute (MCRI) szakemberei 18 hónapon át adtak be naponta egy probiotikumot (Lactobacillus rhamnosus), valamint egy mogyoróban lévő fehérjét a mogyoróval szembeni súlyos túlérzékenységet mutató gyerekeknek – írta a BBC News.
   
 A The Lancet Child & Adolescent Health című gyermekorvosi szaklapban megjelent tanulmányuk eredményei szerint egy hónappal a kezelés befejezését követően a gyerekek 80 százaléka, négy évvel később pedig a 70 százalékuk tudott még mindig mogyorót enni mindenfajta allergiás reakció nélkül.
   
 „A kezelt gyerekek kétharmada továbbra is fogyaszt mogyorót, sőt, több mint a felük rendszeresen fogyaszt mérsékelt vagy kifejezetten nagy adagokat belőle" – mondta Mimi Tang, az MCRI kutatója.
   
 A szakember szerint a szájon át alkalmazható kezelés lényege, hogy megváltoztatja a szervezetnek egy allergénre adott reakcióját.
   
 „A probiotikum az immunrendszerre van hatással, ami azt jelenti, hogy védelemre és toleranciára sarkallja azt, nem pedig allergiás reakcióra" – magyarázta Tang, hangsúlyozva, hogy ez az első alkalom, hogy egy mogyoróallergia elleni kezelés ilyen hosszú távon hatékonynak bizonyult.
    
A különböző élelmiszerekkel, különösen a mogyoróval szembeni túlérzékenység drasztikus méreteket öltött az elmúlt évtizedekben. Jelenleg világszerte nagyjából 250 millió ember küzd valamilyen ételallergiával, ami több mint háromszorosa a 20 évvel ezelőtti mutatóknak.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!