Februárban is csökkentek az ipari termelői árak, így visszafogják az inflációt

2024. április 02. 10:46

Az ipari termelői árak februárban is csökkenést mutattak éves összehasonlításban, amelyet az energiaárak stabilizálódása és a külföldi, valamint belföldi kereslet változásai együttesen befolyásoltak. Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior elemzőjének kommentárja.

2024. április 02. 10:46

Szerző: Molnár Dániel a Makronóm Intézet senior elemzője.

Éves alapon februárban is csökkentek, ezúttal 4,3 százalékkal az ipari termelő árak, amit elsősorban a belföldi árak 5,8 százalékos esése hajtott, miközben az exportárak ennél kisebb mértékben, 3,5 százalékkal mérséklődtek. Havi alapon ugyanakkor 0,5 százalékkal nőttek a termelői árak a belföldi értékesítési árak 0,7, illetve az exportárak 0,3 százalékos emelkedése nyomán. 

Az ipari termelői árak a 2022. októberi csúcsuk óta már érdemben, 7,4 százalékkal csökkentek, amiben elsősorban az energiaárak normalizálódása játszik szerepet, de hatással van rá a kereslet visszaesése is úgy belföldön, mint külföldön.  

Kérdés, hogy az elmúlt két hónapban megfigyelt havi alapú áremelkedés a forint gyengülésének, az üzemanyagárak növekedésének vagy a kereslet élénkülésének tudható-e be a mélypontot követően. 

A havi alapú drágulást februárban a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, a vegyi anyag, termék gyártása, a villamos berendezés előállítása, valamint a gépgyártás húzta. Mind a négy ágazat esetén az árváltozásban szerepet játszhatott a forintárfolyam alakulása, ami mellé az előbbi kettőnél az év eleje óta emelkedő kőolajárak szerepét kell kiemelni,miközben a belföldi energiaárak csökkentek, míg a két utóbbi ágazat esetén a kereslet alakulása járulhatott hozzá az áremelkedéshez. 

Ezzel szemben az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása ágazatban havi alapon csak 0,3 százalékos áremelkedés következett be, míg éves alapon 6,7 százalékos csökkenést mért a KSH. Ebben elsősorban a mezőgazdasági árak mérséklődése játszott szerepet. Itt ugyan még csak a januári adatok állnak rendelkezésre, amely a gabonafélék közel 50, az élő állatok és állati termékek 14 százalékos árcsökkenését mutatja, miközben a zöldségek és gyümölcsök ára 20 százalékkal növekedett. 

Az ipari és mezőgazdasági termelői árak alacsonyan tartása az infláció szempontjából kiemelten fontos, tekintve, hogy ársokk esetén ezek fokozatosan megjelennek a fogyasztói árakban is. 

Kapcsolódó:

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:15
🍓 ️ ­­A­­­ ­­­d­­­ö­­­g­ö­­s­­­ ­­­l­­á­­n­­­y­o­­k­­ ­­­v­­á­­r­­n­­a­­­k­­ ­­­r­­­á­­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Patika
2024. április 02. 11:29
Februárban is csökkentek az ipari termelői árak, így visszafogják az inflációt --- ja. A bolti árak meg épp most dupláztak-.. Dréher 400,Konyak meggy 1200, Chipsz 1000 felett a kicsik 700
antal-2
2024. április 02. 10:51
Ez most komoly? Ennyire hülyének néznek? Ilyen szánalmas euró árfolyam mellett is Szlovákiában éri meg vásárolni...már csak a minőség miatt. Ott még nem lehet csomagolt szart eladni mint 2004 óta Magyarországon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!