Célt értek a szankciók? Aranyrudakból építhet tornyot Moszkva!

2022. október 26. 07:45

Úgy tűnik, hogy egyvalamiben biztosan célt ér az oroszellenes nyugati szankciós politika: az aranyeladásokra kivetett tilalom beválthatja a számításokat. Oroszországban olyan sok a raktáron lévő arany, hogy a Föderáció Tanácsa, a szenátus is a napokban foglalkozott a problémával. Évente úgy háromszáz tonna arany keresi a vevőjét. Még jó, hogy nem romlandó áruról van szó…

2022. október 26. 07:45
null

Pósa Tibor írása a Makronómnak.

Az Egyesült Államok mutatja az irányt

„Oroszország nem tud mit kezdeni az aranyával” – szögezte le a napokban a Moszkovszkij Komszomolec, a népszerű orosz fővárosi újság. Ennek kiváltó oka az, hogy februárban Oroszország megtámadta Ukrajnát, ezért vetettek ki gazdasági szankciókat Moszkva ellen, amelyek a nyár kezdete óta sújtják az orosz aranykivitelt is. 

Az Egyesült Államok az idén júliusban jelentette be, hogy felfüggeszti az Oroszországból származó arany vásárlását. Gyorsan csatlakozott az iránymutató lépéshez Japán, Nagy-Britannia, majd az Európai Unió 27 országa. 

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke a szankció berahangozásakor kiemelte, hogy 

Nem véletlenül tűzte napirendjére az aranybőséget a moszkvai szenátus. „Ez is jelzi, hogy a szankciók eltalálták az orosz aranyipart” – állapította meg a moszkvai újság. Oroszország a világ harmadik legnagyobb aranykitermelője. Évente átlagosan, főleg a szibériai lelőhelyekről 365 tonna aranyat hoz felszínre. 

Az ékszeripar minden évben igényt tart 30-35 tonna nemesfémre. Az aranyrudakból, amelyeket leginkább magánszemélyek vesznek meg – rendkívül jutányos áron, szinte adó nélkül – elkel maximum 30 tonna. A többire meg eddig az államok jelentették be igényüket. Ez most nagy tételekben leállt, alig van jelentkező az orosz aranyra. 

Egyelőre marad a mélyben 1130 tonna nemesfém?

Ezt a gondot kellett volna megoldaniuk a szenátoroknak, de igazán használható ötlet nem érkezett tőlük. Egy felvetésben elhangzott, hogy az 

orosz külkereskedők miért nem ajánlják fel vételre az egyre halmozódó orosz aranytartalékot az olyan „baráti” államoknak, 

amelyek már egyszer kisegítették Moszkvát az energiahordozók eladásában. 

A válasz erre az volt: nem biztos, hogy akinek szüksége van energiára, azonnal vesz mellé pár tonna aranyat is.

A felsőház küldöttei előtt is egyértelművé vált az a megoldás, hogy csökkenteni kell a kitermelést. Ez az intézkedés bányák, feldolgozóüzemek, ékszerészműhelyek dolgozóit érintheti tízezerszámra. Az állam feladata az, hogy segítse azokat, akik elvesztik a munkájukat, és természetesen a családjukat is támogatni kell – ez a szenátus egyöntetű véleménye. Főleg Kelet-Szibériában, Magadan térségében lesz válságos a helyzet. 

Eddig a világ aranypiacán Oroszország megkerülhetetlen tényező volt, viszont a szankciók hatására számolni kell a jelentős visszaesésével. Két éve jött a hír, hogy a szibériai Szuhoj Log térségében, Irkutszk mellett a világ legnagyobb aranykészletére bukkantak. A jelenlegi becslés szerint mintegy 40 millió uncia, 

1130 tonna arany nyugszik a mélyben, ami a teljes orosz nemesfémkészlet ötödét teszi ki. 

Oroszország legnagyobb kitermelője, a Poljusz Gold megítélése szerint a kibányászott érc tonnájában 2,3 gramm arany található, amely arány magasnak számít. A ‘60-as években szovjet geológusok fedezték fel a mezőt, de akkor még nem sejtették méreteit. A jelenlegi tervek alapján jövőre indult volna a bánya kiaknázása, most azonban valószínűleg ez is talonba kerül. A korábban állami tulajdonú vállalat magánosítására 2017-ben került sor, csak a mostani Szuhoj Log-i beruházás 2,5 milliárd dollárba kerülne. A vállalatnak az óriásmező kiaknázásához a jelenlegi éves 1,6 millió unciáról 70 százalékkal növelnie kellene kitermelését.

A világtermelést Kína vezeti, de készletben Ausztrália nyer

Ha a mélyben lévő aranyat nézzük, akkor Ausztrália vezeti a világranglistát, mintegy 9800 tonna rejlik a déli földben. Ausztrália nyugati részén, a Kalgoorlie bányában található az ország aranytartalékának zöme. A kitermelésben azonban a világon jelenleg csak a második helyen áll a távoli földrész, igaz rendkívül dinamikusan fejlődik a felszínre hozott arany mennyisége. A tervek szerint 2029-re 21 százalékkal nő az ausztrál aranytermelés, amely ekkorra eléri a 14,2 millió unciát, közel 400 tonnát.

A kitermelésben viszont egyelőre Kína a világelső 440 tonnával.

Már az utóbbi néhány évben a kínai felhozatal stagnált, és a következő esztendőkben sem fog jelentősen nőni. Rengeteg kis bányát a szigorúbb környezetvédelmi előírások miatt be kell zárni Kínában, a korszerűsítések időt és pénzt igényelnek. Ezért ha lehet, akkor a kínai aranybányászat még az eddiginél is jobban a külföld felé fordul. 

A Sandong Gold a közelmúltban vett meg egy kanadai bányavállalatot, de a ghánai Cardinal Resourceszal is szorosabbra fűzte a kapcsolatokat. A kínai cégek főleg Afrikában kötnek jelentős üzleteket, de általában az aranyiparban a nagyvállalatok között számos további fúzióra kell számítani. A büntető intézkedések hatására Oroszország – amely évekkel ezelőtt világelső volt – még hátrébb szorul a versenyben. Az élen nagy csata várható Kína és Ausztrália között. Peking kitermelésben első helyét biztosan őrzi, ám Ausztrália esélyei a vezető hely megszerzésére egyértelműen nőnek.

(Fotó: Pixabay)

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
USsange
2022. október 27. 14:11
Most azt akarják beadni a népnek, hogy egy országnak rossz, ha sok az aranya? :) "Még jó, hogy nem romlandó áruról van szó..." LOL
Párhuzamos különvélemény
2022. október 27. 01:04
Most kéne venni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!