Dohányzás orvosi utasításra: a britek hamarosan receptre kaphatják az e-cigarettát

2021. november 01. 18:37

Az Egyesült Királyság gyógyszer- és egészségügyi termékeket szabályozó hatóságának (MHRA) legújabb tájékoztatója szerint a cigarettáról való leszokás elősegítéséért már receptre is felírható lesz az e-cigaretta.

2021. november 01. 18:37
null
Fekete Kíra

Az „e-cigi”, mint gyógyszer

Anglia lehet az első ország, ahol receptre is felírják az e-cigarettát – természetesen ehhez a különböző gyártók termékeinek szigorú szabályoknak kell megfelelniük és az MHRA-nak jóvá kell hagynia ezeket – olvasható a CNN oldalán. 

„A termékek jóváhagyása azt jelentené, hogy

– jelentette ki bizakodva a brit kormány. Azt is hozzátette, hogy „Egy orvosi engedéllyel rendelkező e-cigarettának sokkal szigorúbb biztonsági ellenőrzéseken kell majd átesnie”.

Linda Bauld, az Edinburgh-i Egyetem Bruce és John Usher közegészségügyi tanszéke „kiválónak” nevezte a hírt.

„Bár bizonyított tény, hogy a fogyasztói termékként kapható e-cigaretták segíthetnek leszokni a rendes cigarettáról, azt is tudjuk, hogy az Egyesült Királyságban a dohányosok harmada még ki sem próbálta ezeket az eszközöket” – mondta Bauld a Science Media Centre-nek.

Bauld szerint az orvos által felírható e-cigaretta megoldást jelenthet azok számára is, akik szeretnének leszokni, de nem engedhetik meg maguknak, hogy készüléket vásároljanak. 

Egy kutatás szerint a globális e-cigaretta piac 2019-ben körülbelül 14 milliárd USD forgalmat bonyolított, várhatóan 2026-ra eléri a 45 milliárd USD körüli összeget. A piac vezető szereplői: Philip Morris International Inc., Shenzhen IVPS Technology Corporation Ltd., NJOY LLC, Altria Group Inc., Shenzhen Kanger Technology Co. Ltd.

Táblázat: Portfolio
Táblázat: Portfolio

A brit kormány elismerte, hogy az e-cigaretta sem kockázatmentes

„Az e-cigaretták is tartalmaznak nikotint, ezért nem kockázatmentesek, de az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból származó szakértői vélemények világosan kimondták, hogy a szabályozott e-cigaretták kevésbé károsak, mint a dohányzás” – áll a kormány közleményében.

Az e-cigaretta nem termel kátrányt és szén-monoxidot – a dohányzás két legveszélyesebb elemét –, az NHS ennek ellenére kiemelte, hogy

Robert West, a University College London Viselkedéstudományi és Egészségügyi Tanszékének egészségpszichológus professzora szerint túl magasak az elvárások a orvos által felírható e-cigarettákkal szemben. 

„Ez nagyon könnyen vezethet arra, hogy a dohányipari cégek korlátozott hatékonyságú e-cigarettáit fel lehet majd írni, míg a sokkal jobbakat nem. Véleményem szerint egyetlen egészségügyi szolgáltatónak sem szabadna felírnia egy dohányipari vállalat által gyártott e-cigarettát” – jelentette ki a professzor.

Borítókép: Pixabay

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ninini
2021. november 03. 16:33
Fél éve nem szívom. Nehezebbnek gondoltam, úgy fogtam hozzá, hogy MOST nem gyújtok rá. Aztán két hét múlva meg, ha már eddig kibírtam, most már pláne nem. Nem mondom, hogy nem jutott (jut) eszembe soha, hogy rá kéne gyújtani. De meglepően kevésszer. Olyankor meg elég eszembe juttatni, hogy mi szar volt reggelente krákogni. Azt hittem nagyobb szenvedés lesz. Tényleg fejben dől el, de érdemes nem rágörcsölni. Mai napig van itthon cigi.
Highlander07
2021. november 03. 16:32
Volt, hogy ilyet szívtak közvetlen mellettem... Az ecigi füstje nálam migrént okoz. Szóval mi ebben az egészséges?
jóember
2021. november 03. 16:32
Pontosan! Fiatal koromban én is szívtam, mert a többiek is. De hamar rájöttem, hogy ez nekem nem tesz jót és abbahagytam egyik napról a másikra. Csak annyi gondom volt, éjszaka azt álmodtam, hogy rágyújtok de a tudatom meg jelezte hogy nem szabad. Ez a vívódás is csak néhány hétig tartott. Szerintem sem nagy dolog leszokni csak akarni kell.
jóember
2021. november 03. 16:32
Nekem két ismerősöm is tüdőrákban halt meg fiatalon. Mindketten 2 gyereket hagytak árván. Láncdohányosok voltak. Mindíg azt mondták dohányzást firtató megjegyzésekre, hogy egyszer élünk bazmeg. Hát ez nekik be is jött, abból is csak egy kevés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!