Vírusszempontból nyugodt nyárban bízik a francia Pasteur Intézet

2021. május 26. 09:06

Amennyiben a következő hetekben folytatódik a koronavírus-járvány visszahúzódása és az oltási kampány gyorsulása, „nyugodt nyárra” számíthatnak a franciák – derül ki a párizsi Pasteur Intézet legfrissebb előjelzéséből.

2021. május 26. 09:06
null

– mondta Simon Cauchemez, a francia kormány mellett működő tudományos tanács tagja és a Pasteur Intézet előrejelzéseit készítő kutató a Le Monde című napilapnak kedden.

„A járvány visszahúzódásának és az oltási kampánynak a felgyorsulása az elmúlt hetekben kedvező feltételeket teremtett a nyárra” – olvasható a jelentésben.

A járvány harmadik hullámának április tetőzése óta minden járványmutató jelentősen csökken.

A napi új esetszám átlaga az elmúlt hét napban 12 ezer volt az egy hónappal ezelőtti 30 ezerhez képest. A kórházakban jelenleg 19 700 fertőzöttet ápolnak, amire a második hullám miatti október végi országos lezárás óta nem volt példa.

Az elmúlt héten már kevesebb mint hatszáz beteg került kórházba a betegség súlyosabb formája miatt, míg egy hónappal ezelőtt még 1800 volt a heti átlag. A súlyos betegek száma már naponta százzal csökken, jelenleg 3500, míg az egy hónappal ezelőtti tetőzéskor 6 ezren voltak az intenzív osztályokon.

A halálozás is csökkenő tendenciát mutat, a múlt héten ezer alá csökkent a járvány szövődményeiben egy hét alatt elhunytak száma, míg egy hónappal ezelőtt még 2 ezer volt a számuk.  

A tendenciák alapján a Pasteur Intézet két forgatókönyvet dolgozott ki.

Az első szerint a járvány visszahúzódása és az oltási kampány felgyorsulása a jelenlegi ritmusban folytatódik.

„Ez esetben nem számítunk a nyáron a brit variáns miatti járvány jelentősebb felerősödésére olyan ellenőrzési feltételek mellett, amelyek 2020 nyarán is érvényben voltak” – írták a szakemberek.

A másik forgatókönyv a múlt heti újranyitást követően a fertőzések növekedésével számol. Ebben az esetben a járványügyi helyzet a nyáron bizonytalan lesz, és a járvány megerősödését nem lehet kizárni, de a mértéke kisebb lesz a szakemberek szerint, mint a harmadik hullámé volt.

A bizonytalanságok csökkentése érdekében a kormány az oltási kampány további gyorsítására számít,

miután jövő héten minden életkori korlátozást felold, és minden legalább 18 éves jelentkezhet oltásra.

Egy hónappal ezelőtt naponta átlagosan 350 ezren vették fel az oltást, jelenleg 520 ezer a napi átlag.

Eddig a felnőtt lakosság 44 százaléka, 23,3 millióan kapták meg az első vakcinadózist, közülük 10 millióan mindkét adagot.

Az Európai Unió által engedélyezett oltóanyagok közül a Pfizer/BioNTech vakcináját használják a leginkább Franciaországban, amely ellen három influenszer szerint rágalomhadjáratot akartak velük indíttatni az interneten, elsősorban a YouTube, az Instagram és a TikTok portálokon.

„Ez szánalmas, veszélyes és felelőtlen, és ráadásul nem működik” – mondta kedden Olivier Véran egészségügyi miniszter a BFM hírtévében. „Nem tudom, honnan jön, nem tudom, hogy Franciaországból vagy külföldről” – tette hozzá.

Az influenszerek a közösségi oldalaikon közzétett megkeresésekre alapozva azt állítják, hogy egy Nagy-Britanniában bejegyzett kommunikációs cég, a Fazze orosz munkatársai keresték meg őket azzal a kéréssel, hogy megadott tartalom alapján – fizetségért cserébe – járassák le a Franciaországban legnépszerűbb vakcinát, ők azonban ezt visszautasították.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!