Számítógépes teszt jelzi előre a demencia-kockázatot

2016. január 29. 14:00

Algoritmus méri fel, hogy adott személyeknek mekkora a demenciára való hajlama, mekkora a kockázat.

2016. január 29. 14:00

A Londoni University College (UCL) kutatói személyek demenciára való hajlamát, a demencia kockázatát előrejelző számítógépes tesztet dolgoztak ki. A teszt a háziorvosok által rutinvizsgálatok során gyűjtött információkon alapul.

Az algoritmus olyan tényezőket vesz figyelembe, mint az életkor, nem, közösségi interakciók, dohányzás, testtömeg index, alkoholfogyasztás, magas vérnyomás, cukorbetegség, stroke, szabálytalan szívritmus, aszpirinfogyasztás, depresszió.

„Azért választottuk ezeket a sajátos tényezőket, mert más kutatásokból kiderült, hogy egyes személyeknél a demencia növekvő kockázatához köthetők” – nyilatkozta Kate Walters, az egyetem kutatója.

Az algoritmus demenciakockázati pontszámot generál. A kutatók 22600-nál több 60 és 79 év közötti személy orvosi adatain tesztelték, és pontosnak bizonyult. 80 éves vagy afeletti személyek esetében viszont nem, ami azzal magyarázható, hogy ebben az életkorban különösen magas a kockázat.

A teszt időben figyelmeztetheti az életmódjuk miatt különösen veszélyeztetett személyeket. Amerikai használata előtt ottani adatbázisokon is kell tesztelni.

„Összes algoritmusunk ingyenes és más kutatók számára is hozzáférhető, és az Egyesült Államokban is léteznek a mieinkhez hasonló, tesztelésre alkalmas hatalmas adatbázisok” – magyarázza Walters.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!