A jövő héten lesz az első szúnyogirtás a Balatonnál

2015. április 30. 17:58

A jövő héten megkezdik az idei első, biológiai szúnyoggyérítést a Balaton körül – tájékoztatta a Balatoni Szövetség az MTI-t. Az viszont még kérdéses, hogy miként finanszírozzák az idei szúnyogirtásokat a tónál.

2015. április 30. 17:58

A jövő héten megkezdik az idei első, biológiai szúnyoggyérítést a Balaton körül – tájékoztatta a munkát korábban koordináló Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke csütörtökön az MTI-t.

 
Balassa Balázs elmondta, még nem született meg a kormányhatározat arról, hogy ki végezheti és milyen állami hozzájárulással a balatoni szúnyogirtást, de a munka indítása nem tűr halasztást. Hozzátette, a tavalyi szúnyogirtás költségeivel időközben sikerült elszámolnia a balatoni önkormányzatokat tömörítő BSZ-nek az állami oldallal, de arról még mindig nem született határozat, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően a szövetség koordinálja az idei munkát, vagy átveszi a feladatot a katasztrófavédelem, miként ez a tavalyi szezon közben megtörtént. 
 
Kérdéses még az is, hogy miként finanszírozzák az idei szúnyogirtást a Balatonnál. A korábbi gyakorlat szerint a költségek felét az állam, a másik felét a helyi önkormányzatok állták. Az utóbbiak az idén is betervezték ezt a kiadást a költségvetésükbe. Az általuk befizetett összegekből kezdi meg a védekezést a BSZ, a tervek szerint (időjárástól függően) május 5-én, jövő kedden. A méhekre nem veszélyes biológiai gyérítést mintegy 1200 hektáron fogja elvégezni a szövetség által már tavaly meghirdetett közbeszerzési eljáráson kiválasztott vállalkozás (a Corax). 
 
A szövetség szakértők bevonásával dönt arról minden évben, hogy mikor kell és lehet elvégezni a biológiai és a kémiai irtásokat. Várhatóan legkésőbb júniusban szükség lesz a kémiai védekezés megkezdésére is. Az önkormányzatok által az idei szezonra összeadott keret június végéig, július elejéig fedezi a munka költségeit – mondta a szervezet vezetője.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lavor
2015. május 01. 12:09
Je suis szúnyog!
békalepcse
2015. május 01. 02:09
Ennek a földi pokolnak messze nem vagyunk a végén, ép elkezdődött. Hatékony természetátalakításunk eredményei még váratnak magukra. Bőven lenne lehetőségünk a folyamatok megállítására, visszafordítására, csak a hülye plebs képtelen felfogni hová húzza az ikszet. Neki mindenáron jobb kell, amire bőven van ígéret és nem veszi észre mennyire átbassza saját magát. Pont azt veszti el az igérgetések garmadájával, amire oly nagyon vágyott. Bőven volna lehetőségünk jobbá tenni életünket a természeti környezetünk további rombolása nélkül, sőt! Jelenlegi civilizációnk fenntartása sem képzelhető el ezen környezeti tényezők nélkül. Az élelmiszer ellátás további biztosítása végett vissza kell állítanunk a vizes élőhelyek jelentős részét, mert a csapadékhiánya, kegyenlítetlensége ma már katasztrófális méreteket ölt. A vizes élőhelyek pedig rengeteg szúnyogot jelentenek, amire csak a természetes ökoszisztéma tud választ és a lakókörnyezetünk belterjesebbé, zártabbá alakítása.
Morgen
2015. május 01. 01:37
Én is úgy gondolom, ahogyan leírtad. Mi szúnyogűző folyadékot "gyártunk", azzal kenjük be magunkat. A hátránya az, hogy büdös, mert ecet alapú. Egyébként egy másik posztban említettem, hogy bizony kialakult a földi pokol.
békalepcse
2015. április 30. 23:14
Annyira nem kéne neki örülni, mert a természet ezt nem tolerálja. Rengeteg madár tápláléka a szúnyog és ha nincs elég táplálékuk elpusztulnak! Valamikor is volt szúnyog, de az akkor még ép ökoszisztéma képes volt maga is a szabályozásra. Most ezen sérült rendszer következménye a mérhetetlen szúnyogáradat. A Tatai tavon akart a miferink csapata csónakázni egykor és elvégezték a szúnyogirtást vagy háromszor, mire elégedett lett az eredménnyel, de ettől szinte a teljes fecske állomány elpusztult. A vízen lebegtek kicsiny tetemeik és az utca is tele volt velük. Hogy rohadna meg az összes, a híveikkel együtt... A természetbe csak ésszel lehet belepiszkálni, egyébként magunk szívjuk meg, de nagyon!!! Az ember ne játsszon Istent!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!