Megszállták a nyomozók az AfD-politikus asszisztensének irodáját

2024. május 07. 18:06

A kínai kémvádak ügyében nyomoznak. Maximilian Krah egy másik volt munkatársát Németországban már letartóztatták, Kínának kémkedett.

2024. május 07. 18:06
Maráczi Tamás

Nyitókép: Maximilian Krah kampánybeszédet mond pártja drezdai gyűlésén 2024. május elsején  /  fotó:  JENS SCHLUETER / AFP

Rendőrök kedd hajnalban razziát tartottak Maximilian Krah egyik asszisztensének az Európai Parlament brüsszeli épületében található irodájában, a nyomozók

terhelő bizonyítékokat kerestek az AfD EP-listavezető két hete letartóztatott volt munkatársának kémkedési peréhez.

Jian Guót két hete tartóztatták le Drezdában, a gyanú szerint az Európai Parlament belső anyagait, tárgyalási iratait osztotta meg a kínai hírszerzés embereivel. A kínai származású, de német állampolgárságot szerzett férfi az AfD párt tagja lett, 2019 óta pedig Krah EP-képviselő brüsszeli asszisztenseként dolgozott. Magát az EP-képviselőt a német hatóságok nem idézték be, az eset eddigi állása szerint Krah nem gyanúsított, nem érintett az ügyben.

Az Európai Parlament kedden megerősítette a razzia hírét, és azt is, hogy a nyomozók engedélyt kaptak az EP-től az ominózus iroda átkutatásához –

Krah és stábja csak órákkal később értesült az eseményekről

 – írja az Euractiv. Nem megerősített hírek szerint a német ügyészség kérelmére a belga rendőrség járt el a razzia során.

Az uniós lap úgy tudja, a házkutatás során egy egyelőre nem nevesített asszisztens irodáját nézték át, és az nem világos, hogy Jian Guo irodáját is átkutatták volna.

Maximilian Krah tehát a kínai kémkedési ügyben tisztázódott, ugyanakkor két másik vesztegetési ügyben vizsgálat alá vonták. Gyanúsítás még nem történt, mivel az EP nem függesztette fel Krah mentelmi jogát.

A német ügyészség gyanúja szerint azonban az AfD-s politikus kenőpénzeket fogadott el orosz és kínai közvetítőktől 

– ez ügyben a cseh titkosszolgálat is nyomon van, de áprilisban amerikai látogatásán az FBI is kihallgatta a német jobboldali EP-képviselőt.

--

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­­I­g­a­­­z­i n­­i­­­m­­f­­o­­m­­­á­­­n­­i­­­á­k­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
alexandrosz-2
2024. május 08. 10:32
Dolgozik a stasi. Az újraegyesítés során az NDK kebelezte be a valaha jobb napokat látott nyugatnémeteket és mostanra meg is emészti őket.
auditorium
2024. május 08. 08:11
Két súlyos váddal akarják az AfD párt (csaknem 2O%-os szavazóit) törvényen kivülinek nyilvánitani. Az egyik a népheccelés, a másik a kémkedés és kenőpénzek elfogadása Kinától. Június 9-ig ez talán sikerül ? Választóikat pedig megpróbálják a CDU-felé terelni főleg Kelet-Németországban. MANDINER, ÁLLANDÓAN A VW REKLÁM JÖN BE, AMIKOR ELKÜKDENÉM HOZZÁSZÓLÁSOMAT. A LE MONDE -DEBRECENBEN CIKKHEZ SEM LEHET HOZZÁSZÓLNI, MERT ELSÖTÉTEDIK A MONITOR.
letsgobrandon-2
2024. május 07. 20:33
feketén vágtak disznót.. és valutát rejtegettek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!