Kísérlet: ingyen alkoholt biztosítanak hajléktalanoknak San Franciscóban

2024. május 13. 12:01

Az irányított program alaposan megosztotta a szakértőket.

2024. május 13. 12:01

Nyitókép illusztráció Fotó: Hollie ADAMS / AFP

Meglepő kísérletről adott hírt nemrég a Yahoo News. Mint írták meghatározott mennyiségű alkoholt ad alkoholfüggőségben szenvedő önkéntes résztvevőknek a San Franciscó-i Közegészségügyi Osztály által működtetett Managed Alcohol Program (Támogatott Alkohol Program), annak érdekében, hogy tehermentesítsék a város segélyszolgálatait, és védjék a hajléktalanokat.

A bejelentés alaposan megosztotta a szakértőket. Egyesek szerint a program életeket menthet, a kritikusok szerint azonban a városvezetésnek inkább 

a józanságot elősegítő és támogató projekteket kéne finanszíroznia”.

A lap hozzátette, hogy az alkoholprogram lényege, hogy korlátozott mennyiségű alkohol felírásával és szakképzett segítők – köztük ápolónők és szociális munkások – bevonásával 

megelőzze az alkoholelvonás potenciálisan életveszélyes hatásait, például a rohamokat és sérüléseket

 – állítja egy 2020-as, Kanadában és Ausztráliában létrejött kísérleti programot ismertető szakcikk.

Felidézték, hogy a programot San Franciscóban a koronavírus-járvány idején hozták létre, azzal a céllal, hogy az akkor éppen szállodai szobákban, elszigetelten elhelyezett hajléktalan emberek alkoholmegvonási tüneteit enyhítsék. A program 10 férőhellyel indult, amit mára több mint 20 ágyasra bővítettek, és jelenleg is egy volt motel épületében működik, évi 5 millió dolláros költségvetéssel.

A kezdeti siker arra késztette az egészségügyi tisztviselőket, hogy a kísérleti programot hosszú távú programmal bővítsék, amelyben 10 ágy áll rendelkezésre latin-amerikai és őslakos páciensek számára, miközben 12 további ágyat támogatnak a város hagyományos detox-központjában is.

Több kritika is érte a programot

Az irányított  projekt azután kapott nagyobb figyelmet, hogy egy Adam Nathan, egy MI-cég vezérigazgatója, és a San Francisco-i Üdvhadsereg elnöke ellátogatott az intézménybe, majd a közösségi médiában kritizálta azt.

Alice Moughamian, a Managed Alcohol Program egyik munkatársa minderre úgy reagált, hogy 

a cél a nem biztonságos alkoholfogyasztáshoz kapcsolódó számos egészségügyi, jogi és személyek közti kár mérséklése”.

A Yahoo News arra is kitért, hogy számításaik szerint a program 6 hónap alatt 1,7 millió dollárt takarított meg, többek közt azzal, hogy kevesebb egészségügyi beavatkozásra és kevesebb kihívott rendőrre volt szükség.

 

Összesen 194 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Majdmegmondom
2024. május 13. 21:12
szerintem egy célzott lövés többet segítene... A tököm ki van már ezzel a liberális őrülettel...
Potymog
2024. május 13. 16:37
"mára több mint 20 ágyasra bővítettek, és jelenleg is egy volt motel épületében működik, évi 5 millió dolláros költségvetéssel" "számításaik szerint a program 6 hónap alatt 1,7 millió dollárt takarított meg, többek közt azzal, hogy kevesebb egészségügyi beavatkozásra és kevesebb kihívott rendőrre volt szükség" Akkor egyrészt az évi egyenleg 1,6 millió dolláros mínusz. Másrészt a többi, alkoholistával mi lesz? Ettől fogva az összesnek motel jár, alkohollal? Harmadrészt a normális emberek mit kapnak? Luxuslakást teljes ellátással, vagy semmit, hanem adózhatnak többet az alkoholisták ellátásáért, úgyhogy jobban járnak, ha ők is alkoholisták lesznek?
Akitlosz
2024. május 13. 16:09
A megoldás a problémákra: 1. Az alkoholistákat, a drogosokat a törvények vagy a közrend megsértése esetén kényszerelvonókúrára ítélni. 2. De olyanra ám, ami biztosan hatékony! Az elvonókúra ideje alatt láncra verve kell tartani őket azért, hogy semmiképpen se juthassanak a függőségük kiváltójához és azért, hogy az őrjöngéseiket könnyebb legyen kezelni. 3. Ha idővel mégis visszaesik a kezelt, akkor a második esélyt még megkapja mindenki. 4. Ha harmadszor is probléma lesz az illetővel, akkor átvezénylik a túlvilágra, mint a társadalomba beilleszkedni képtelen, a társadalomra káros és egyben reménytelen egyént. Nem humánus, ellenben gyorsan visszaszorítaná ezt az igen káros jelenséget, ami sokkal nagyobb haszon az emberi közösség egészének, mint amekkora kár az alkoholista egyénnek. Ráadásul hosszú távon eltűnne az alkoholizmus, mivel annak is van genetikai alapja is. Egyes emberekre nem úgy hat az alkohol, mint többségre.
Csigorin
2024. május 13. 15:58
oda megyünk lakni, ahol söröt kapni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!