Így egyesítené Meloni az európai jobboldalt

2024. május 21. 16:57

Az olasz miniszterelnök igyekszik elsimítani a belső ellentéteket.

2024. május 21. 16:57

Nyitókép: Filippo MONTEFORTE/AFP

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök egy hétfői interjúban megismételte az európai jobboldali pártok egyesítésére irányuló küldetését, ami a francia Nemzeti Tömörülés vezetőjének, Marine Le Pennek előző nap elhangzott békülékenyebb szavai után a nem mindig azonos álláspontot képviselő

európai jobboldali pártok közötti közeledést jelezheti.

„Az Európai Bizottság elnökének személyére összpontosítunk, de az igazi kihívás az, hogy más többséget alakítsunk ki, mint amit az elmúlt öt évben láttunk, amely egy természetellenes többség az Európai Néppárt és a szocialisták között” – mondta Meloni a néhai miniszterelnök, Silvio Berlusconi által alapított Canale 5 televíziós csatorna „Mattino Cinque News” című műsorában.

Húsz nappal az EU egyensúlyát megváltoztató szavazás előtt Meloni felvázolta a következő európai törvényhozásban megvalósítandó tervet: az európai jobboldali pártok egyesítését.

„Megpróbálom megismételni Európában azt, ami Olaszországban sikerült: egyesíteni az elképzeléseikben összeegyeztethető pártokat, annak ellenére, hogy teljesen eltérő árnyalatokkal rendelkeznek... és ellenzékbe küldeni a baloldalt” – fejtette ki.

Az elemzők úgy vélik, hogy ezek a kijelentések a Marine Le Pen-féle Identitás és Demokrácia csoporttal való lehetséges szövetségre utalhatnak. Vasárnap a Rassemblement National vezetője egy madridi VOX által rendezett konferencián békülékenyebb hangot ütött meg Melonival, amely éles elmozdulást jelent a korábbi nyilatkozatokhoz képest. „Vannak közös pontok Melonival” – mondta Le Pen vasárnap.

„Nem az egyénekről van szó, hanem a szabadságról. Meloni és Salvini törődik a szabadsággal”

– tette hozzá.

Ezek a megjegyzések éles fordulatot jelentenek az alig két hónappal ezelőttihez képest,

amikor Le Pen egy Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes által Rómában szervezett rendezvényen bírálta Melonit, mondván: „Mondja meg világosan, hogy támogatja-e Ursula von der Leyent a Bizottság elnöki tisztségére, mert mi soha nem fogjuk ezt tenni”.

Miután kezdetben nyitottságot mutatott von der Leyen jelölése iránt, Meloni az utóbbi időben kerülte a közvetlen választ.

Az interjúban Meloni kijelentette, hogy Európa számára ma az a kihívás, hogy „visszavegye az irányítást a sorsa felett, kevesebb dologra koncentráljon, és azokat jobban csinálja. Az elmúlt években az EU diktálta, hogy mit ehetünk és mit nem, milyen autókat vezethetünk és milyeneket nem.

Ez, véleményem szerint, az egyének és a nemzetállamok szabadságának olyan korlátozását jelenti, amelyet vissza kell fordítani. Az EU meghatározhat és meg is kell határoznia a célokat, de aztán a nemzeti államok döntenek arról, hogyan érik el azokat”

 – tette hozzá.

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2024. május 21. 19:46
HÁT, hát! A NÉPPÁRTOT kihúzni onnan, ahol most vannak, és ÁTHOZNI ide őket, SZINTE lehetetlennek tűnik jelenleg!
makapaka2
2024. május 21. 18:46
Meloninak kicsit bátrabbnak kellene lenni, bár tudható, hogy a gittegylet zsarolja.!
fatman
2024. május 21. 18:23
HAJRÁ!!!! FORCA!!! erre várunk már rég!!!! :)))
Aegopolis.
2024. május 21. 18:14
Nagyobb feladat ez, mint amekkorának a cikkből tűnik. Nem elég ugyanis a két csajnak megbékélni,mert ha a Néppárt nem akarja velük a közösködést, akkor tökmindegy, ők ketten mit hoznak össze.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!