Fronton zsákmányolt nyugati fegyvereket állítottak ki Moszkvában (VIDEÓ)

2024. május 01. 16:38

Az ukrajnai harcok során kilőtt nyugati haditechnikát szemlélheti meg testközelből a nagyérdemű az orosz fővárosban – a kiállítás az orosz harci morált hivatott erősíteni.

2024. május 01. 16:38
Maráczi Tamás

Nyitókép: A moszkvai haditechnikai kiállítás Moszkvában 2024. május elsején  /  fotó: Ali Cura / Anadolu via AFP

A moszkvai Győzelem parkban a második világháborús emlékhelyen új szabadtéri kiállítás nyílt: az ukrán harcszíntéren az orosz hadsereg által kilőtt nyugati tankok (amerikai Abrams és német Leopard), páncélozott szállítójárművek (brit Husky), fegyverzetek láthatóak,

mintegy három tucat háborús trófea.

Az orosz kormány úgy döntött, hogy amint a világháború után tette, most is megteszi nyugati ellenfeleivel: a tőlük zsákmányolt hadifelszerelést közszemlére teszi minden orosz érdeklődő tanulságára.

A BBC moszkvai tudósítója szerint ezt azzal a nem titkolt szándékkal tették, hogy tudatosítsák az orosz közbeszédben: a régi és a mostani háborúban egy közös pont van, Oroszországot nyugatról megpróbálták térdre kényszeríteni, de mégis győz. Steve Rosenberg tudósításában megjegyzi: a párhuzam sántít, Oroszországot 1941-ben Németország megtámadta, 2022-ben viszont éppen ő volt az agresszor, ő támadta meg Ukrajnát.

A brit tudósító szerint a kiállítás másik célja az, hogy 

tudatosítsa az orosz polgárokban, hogy az ukrajnai háborúban igazából a Nyugat, a NATO visel háborút Oroszország ellen, 

mégpedig annak elpusztítására. Rosenberg megjegyzi: a háborút Oroszország kezdte, a Nyugat azt el akarta kerülni, az Ukrajna számára biztosított nyugati fegyverzeti támogatás célja pedig nem Oroszország megsemmisítése. 

A kiállítást néhány nappal az orosz nemzeti ünnep, a május 9-én ünnepelt Győzelem napja előtt nyitották meg, az idősítés tovább erősíti a szándékos történelmi párhuzamvonást.

A harmadik összefüggés, amelyet a brit újságíró levon: 

az oroszok meg vannak győződve, hogy megnyerik ezt a háborút, 

annak ellenére is, hogy az Egyesült Államok egy hatalmas, 61 milliárd dolláros támogatási csomagot fogadott el Ukrajna javára. A moszkvai kiállítás mottója ez: „Győzelmünk elkerülhetetlen” – a harminc nyugati harckocsi, fegyverzet mellett hatalmas felirat hirdeti ezt az optimizmust.

--

 

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kovács Ubul
2024. május 01. 21:12
Hehe, mekkora meglepetést okozna néhány Taurus :)))
Novicsok-5
2024. május 01. 20:44
Május 8-ig várhattak volna.
billysparks
2024. május 01. 20:11
Orosz propaganda. A nyugati fegyver legyőzhetetlen.
victory
2024. május 01. 19:53
Rosenberg zsidó, tehát hazudik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!