Elárulta a szakértő, mi a közös Magyarországban és Kínában

2024. május 08. 18:05

Jóval több kérdésben azonos a két ország álláspontja, mint az elsőre látásra tűnhet.

2024. május 08. 18:05

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Hszi Csin-ping kínai elnök magyarországi látogatásáról, a magyar–kínai kapcsolatokról és a két ország közös céljairól kérdezte a hirado.hu Kiszelly Zoltánt, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatóját. A látogatás legfontosabb üzenete, hogy

Kína a konnektivitásban érdekelt és nem a leválásban.

A kínai elnök azokat az országokat látogatja meg Európában és az unión belül, amelyek Kínában inkább kereskedelmi partnert látnak, és nem rizikót – jelentette ki Kiszelly. A szakért elmondta, hogy a kínai elnök – a magyar kormányhoz hasonlóan – patrióta gazdaságpolitikát folytat. Miközben Kína egy tervutasításos gazdaságból tart a piacgazdaság felé, addig az Európai Unió pedig a piacgazdaságtól megy az ideológiavezérelt tervutasításos rendszer felé. Magyarország ez utóbbit elutasítja.

Magyarország és Kína is elutasítja az ideológiavezérelt zöldideológiát és a szankciós politikát.

„Mi a szabadkereskedelmet támogatjuk, és furcsa, hogy Kína most a szabadkereskedelem legnagyobb támogatója az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval szemben, melyek a szabadkereskedelemből lettek gazdagok, és most protekcionista politikát folytatnak” – tette hozzá.

A gazdaságpolitika mellett a családpolitika is közös pont a két ország között. „Hiszen mindkét ország elöregedő társadalom. Hazánkhoz hasonlóan a demográfiai változást Kína is a családpolitika erősítésével szeretné ellensúlyozni. Ez is közös pont tehát, hogy a kínaiak sem a tömeges migrációval vagy a betelepítési kvótával, hanem a családok támogatásával akarják a demográfiai adatokat javítani – tette hozzá.

Ezt is ajánljuk a témában

A béke kérdésében is egy oldalon állunk 

Kiszelly Zoltán arról is beszélt, hogy Kínának fontos szerepe lesz az Ukrajnai háború lezárásában is. Kína a globális dél része. Ez a világnak az a kétharmada, amely az orosz–ukrán háborút egy olyan európai konfliktusnak látja, amelynek az árát az egész világ megfizeti. A világnak ezen része, nem szeretné továbbra is fizetni a háború árát, ezért

Hszi Csin-ping, a magyar kormányhoz hasonlóan, a mihamarabbi békekötést szorgalmazza

– hangsúlyozta Kiszelly. Az elemző azt is hozzátette, hogy Kínának van egy olyan béketerve, amelyet Oroszország is elfogad tárgyalási alapnak, ez pedig azért fontos, mivel Oroszország nélkül „nehéz” lesz békét kötni. Ezzel szemben „úgy tűnik, a Nyugat nem annyira érdekelt a békében” – mondta az elemző. 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Hszi Csin-ping

Magyar Nemzet

Idézőjel

Ma Magyarország fontos kereskedelmi partnerünk, a kelet-közép-európai régióban a kínai befektetések első számú célországa. A két ország közötti együttműködés gyümölcsöző, életerőtől duzzadó.

***

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­­I­­g­­a­z­­i n­­i­­­m­­­f­­­o­­­m­á­n­­­i­­­á­k­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Lajoss
2024. május 08. 22:04
Századvég…😂😂😂😂😂
Akitlosz
2024. május 08. 21:33
Éppen akkora távolságra van az egyik a másiktól, mint a másik az egyiktől. Micsoda véletlen!
tikkadt-szocske
2024. május 08. 20:58
Mindenki kínai alsónadrágban járkál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!