Oroszország válaszcsapást ígér az amerikai döntés után

2024. április 22. 17:30

Ha Amerika ellopja az orosz vagyont, ők is rátennék a kezüket az amerikaiakéra.

2024. április 22. 17:30
Vlagyimir Putyin

Nyitókép: MTI/EPA /Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Bobiljov

Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma, az orosz törvényhozás alsóházának elnöke megfenyegette az amerikaiakat – számol be a Gazeta. Vologyin azon háborodott fel, hogy az Egyesült Államok képviselőháza által vasárnap elfogadott, Ukrajna mellett Izraelnek és Tajvannak is hadisegélyt juttató törvénycsomagba bekerült egy olyan passzus, amely a befagyasztott orosz vagyon Ukrajnának történő átadásáról rendelkezik. A demokrata vezetésű szenátus elé kedden kerül majd a csomag, de az ottani elfogadása simának ígérkezik.

Ezt is ajánljuk a témában

Az orosz politikus Telegram-csatornáján azt írta

Washington nyíltan jogellenes döntésre vetemedett, tolvajlást követett el.

Ez bizonyosan aláássa más államok, vállalkozások és magánbefektetők USA-ba vetett bizalmát. Tönkreteszi a tulajdon sérthetetlenségének alapelvét, amelyre az egész globális pénzügyi rendszer épül. Emellett kiköszörülhetetlen csorbát ejt a nemzetközi jogon is, precedenst teremt, s bármely más ország is eljárhat hasonló módon.”

Vologyin információi szerint összesen 280 milliárd dollárnyi orosz vagyon van befagyasztva, de ennek döntő többsége – 210 milliárd euró – az Európai Unióban, az USA-ban „csak” 5-6 milliárd dollárnyi vagyon található.

A házelnök ugyanakkor úgy látja: Washington épp azért hozta meg ezt a döntést, hogy kiprovokálja az EU-ból is, hogy hasonlóan járjon el.

A házelnök arról is nyilatkozott: az, hogy – a republikánusok igényeinek megfelelően – az Ukrajnának nyújtandó hadisegély döntő többségét hitelként folyósítják, arra utal, hogy az USA már nem hisz Kijev győzelmében.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtószóvivője úgy fogalmazott: számítottak a döntésre, amely „még gazdagabbá teszi az USA-t és még inkább csődbe viszi Ukrajnát”.

Jekatyerina Altabajeva, Szevasztopol szenátora, az orosz törvényhozás felsőháza, a Föderációs Tanács tagja elmondta: 

Van az Orosz Föderációban amerikai vagyon is, amelyekkel kapcsolatban viszonossági alapon fognak eljárni.

Ez nem fog használni az orosz-amerikai kapcsolatoknak, bár azok már amúgy is igen alacsony ponton állnak.”

Vologyin kilátásba helyezte azt is, hogy az amerikai döntéssel egyre inkább megvan Oroszország számára annak morális és jogi alapja is, hogy a G7-ek oroszországi vagyonával is hasnlóképpen járjon el. Ennek értéke szerint nagyobb, mint a Nyugaton befagyasztott orosz vagyoné.

 

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:41
🍓 ️ ­A­­ ­d­­ö­g­ö­­s­­­ ­­l­­á­­n­y­o­­­k­ ­­­v­­­á­­r­n­a­­­k­­ ­r­­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­.­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
koronaszepe
2024. április 23. 13:57
enidecsakfeljarok 2024. április 22. 23:18 4. Látom nem érted a lényeget. Egy ország szuverenitása nem lehetne kérdés, de az. Tajvan az "egy Kína politika" miatt nem is létezhetne elismert országként...a lényeg az, hogy Ukrajna szuverén ország sérthetetlen területi határokkal a Nyugat szerint. Szóval akkor Kína és Szerbia miért nem? Ki dönt? Plusz, egy szövetségnek sem része, szóval marhára nem kellett volna odamenni... Tajvan de facto állam, nemzetközileg, a nemzetközi jog által nem elismert. Politikai státusa vitatott, mivel a Kínai Népköztársaság egyik tartományának tekinti Tajvant, a Kínai Köztársaság azonban önálló államnak tekinti saját magát. Bár hivatalosan jóformán senki sem ismeri el, de gyakorlatilag önálló "entitáskén" kezeli mindenki. Tajvan a nem kommunista Kína! Ukrajna nemzetközileg, a nemzetközi jog szerint elismert, szuverenitását és területi integritását maga Oroszország is több nemzetközi szerződésben, ENSZ-ben, memorandumban ratifikálta, elismerte.
Swift Nimblefoot
2024. április 23. 01:06
Jól teszik, vegyék el. Ideje hogy megtanulják a hülye amcsik hogy a fagyi visszanyalhat. Amúgy meg ha ilyet tesz az USA, szerintem hirtelen az összes arab ország, meg a dél-amerikai drogbárók ki fogják vinni a pénzüket az USAból. Mintha direkt csinálnák ezt hogy tönkretegyék saját magukat. Kell a hely az új szuperhatalomnak.
enidecsakfeljarok
2024. április 22. 23:18
Orrban csak a fika van. 1. Igaz, az Oroszok lőtték a Donbaszt, lövik a saját atomerőműveiket és lövik Belgorodot is saját maguk. 2. Az USA ténylegesen tömeggyilkos akciókat szervezett Japán bombázásán át a napalmtengeres Vietnámon túl a 20 éves demokráciaexportig a közel-keleten. 3. Challenger 2 és Leopard 2A6..... sokat értesz hozzá, hogy mi a selejt... 4. Látom nem érted a lényeget. Egy ország szuverenitása nem lehetne kérdés, de az. Tajvan az "egy Kína politika" miatt nem is létezhetne elismert országként...a lényeg az, hogy Ukrajna szuverén ország sérthetetlen területi határokkal a Nyugat szerint. Szóval akkor Kína és Szerbia miért nem? Ki dönt? Plusz, egy szövetségnek sem része, szóval marhára nem kellett volna odamenni... 5. Igen, a világ legnagyobb védelmi szervezete, ami képtelen összeszedni 1 millió tüzérségi lövedéket.... Az USA olyan sok "fillérrel szopat", hogy emelték az adósságplafont.... Még valami náci komment vagy abszolút faszság az álomvilágodból?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!