Blinken megpróbálja rávenni Kínát, hogy ne támogassa tovább az oroszokat

2024. április 22. 11:39

Washington azzal vádolja Kínát, hogy fegyverzettel látja el az orosz hadsereget, és ezzel sérti az amerikai és az európai érdekeket.

2024. április 22. 11:39
Maráczi Tamás

Antony Blinken a héten Pekingbe utazik azzal a szándékkal, hogy figyelmeztesse Kínát, az orosz hadsereg haditechnikai támogatásáért Peking komoly ára fizethet. 

Az amerikai külügyminiszter szerdán érkezik a kínai fővárosban egy maratoni, háromnapos hivatalos vizitre, és világos munícióval: az amerikai Képviselőház a hétvégén végül hosszas huzavona után elfogadta az Ukrajnának szánt 60 milliárd dolláros katonai segély, ezért a nyugati értékelések szerint most nagyon sok múlik Kínán, hiszen 

kínai segítség nélkül az orosz katonai fölény az amerikai támogatás érkezésével olvadna az ukrajnai fronton

 - írja a Politico.

A Blinken-vizit előtt egy amerikai külügyminisztériumi tisztségviselő jelezte: ha Peking továbbra is katonai alkatrészekkel, felszerelésekkel látja el Oroszországot, Amerika kész kemény szankciókkal sújtani az ebben érdekelt kínai cégeket. Ezzel ugyanis „aláássák Ukrajna és Európa biztonságát” – tette hozzá a State Department embere.

Ismertek azok a jelentések, miszerint Kína kettős (civil és katonai) felhasználású technikát, járműveket, felszereléseket, alkatrészeket, mikrochipeket ad át az oroszoknak, az amerikai értékelés az, hogy ezzel nemcsak az ukrajnai háború menetét tudja Peking megváltoztatni, de olyan szinten 

segít a Kremlnek átstrukturálni az orosz hadsereget, hogy az már Ukrajnát túl Európa biztonságát is fenyegeti.

Az amerikai fenyegetés nem példa nélküli, hiszen a G7 csoport külügyminiszterei néhány napja Irán számára címeztek hasonló figyelmeztetést: Teherán újabb gazdasági büntetőintézkedésekkel számolhat, ha bebizonyosodik, hogy ballisztikus rakétákat és haditechnikát szállít Oroszországba. Maga Blinken már akkor, a G7-csúcs után jelezte: Kína ipari méretekben szállít fegyvereket Oroszország számára, ezzel hozzájárult ahhoz, hogy az oroszok újjá tudják építeni a védelmi ipari bázisukat - emlékeztet az uniós lap.

Ezt is ajánljuk a témában

--

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:15
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­d­ö­­g­ö­s­­­ ­l­á­n­­­y­­o­k­ ­­­v­­á­­­r­­­n­­­a­k­ ­­­r­á­­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
szabadabb
2024. április 23. 00:33
Igen és akkor mi lesz? Elkezditek törleszteni az IMF hitelt :D ??? Seggfej.
szabadabb
2024. április 23. 00:14
De hát ez "Putyin háborúja! " milyen érdekes hogy hirtelen érdekeltek lettek...
Málaga21
2024. április 22. 20:11
Az nem úgy volt, hogy minden országot megillett a szuverenitás, és annak eldöntése, hogy melyik katonai szövetséghez szeretne tartozni? És hogy nyomásgyakorlással ezt befolyásolni milyen csúnya dolog?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!