Visszatér a Holdra az Egyesült Államok

2023. december 01. 07:09

A tervek szerint az űrhajó ötven év után, január 25-én landol az égitesten.

2023. december 01. 07:09

Több mint 50 évvel az utolsó Apollo-misszió után az Egyesült Államok január 25-én ismét megpróbál leszállni egy űrhajóval a Holdra – közölte annak a magáncégnek a vezetője, amely elsőként szállhat le sikeresen a Hold felszínére.  A France24 cikke szerint a Peregrine nevű leszállóegység fedélzetén senki sem lesz. Az amerikai Astrobotic cég fejlesztette ki, amelynek vezérigazgatója, John Thornton elmondta: 

a NASA műszereit fogja szállítani a holdi környezet tanulmányozására, a NASA Artemis nevű, emberes küldetéseinek előkészítéseként.

Néhány évvel ezelőtt a NASA úgy döntött, hogy a CLPS nevű program keretében amerikai cégeket bíz meg azzal, hogy tudományos kísérleteket végezzenek és technológiákat küldjenek a Holdra. „Ezeknek a fix áras szerződéseknek lehetővé kell tenniük a holdi gazdaság fejlesztését, és alacsonyabb költséggel kell szállítási szolgáltatásokat nyújtaniuk. Az egyik nagy kihívása annak, amivel itt próbálkozunk, hogy megkíséreljük a Hold felszínére történő indítást és leszállást annak töredékéért, amibe egyébként kerülne” – mondta Thornton szerdán a cég pittsburghi bázisán tartott sajtótájékoztatón.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay


 

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vandor-58
2023. december 01. 16:25
A NASA eddig nem kapott elég pénzt egy ilyen misszióhoz de most majd újabb bizonyíték lesz arra hogy az appolo misszió nem egy egyszerű árverés volt.
Tommaso
2023. december 01. 14:49
Hosszúlépés ez az USA-nak , kisfröccs nekem.
Tommaso
2023. december 01. 14:48
Visszatér a Holdra az Egyesült Államok Orbánnak is ideje lenne visszatérni a Földre. És nem hagymázas pártállami álmokat kergetnie, és háborúzni egyszerre 32 szövetségesével, mert nem nyerhet.
MyOp
2023. december 01. 09:47
Szerintem meg el sem jött onnan, legalábbis Biden apó rendszeresen a Holdon jár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!