Kutatók állítják, nem rákos sejtekből állítják elő a termesztett húst, kérdés, hogy mi az igazság

2023. október 19. 11:33

Egyre többet foglalkoznak a médiában a termesztett hússal, az előállításának a körülményeivel. Sokan aggódnak, hogy az egészségre káros a termék, amelynek az előállítása 2-8 hétig tart.

2023. október 19. 11:33

A közösségi média tele van téves állításokkal a laboratóriumban termesztett hússal kapcsolatban. A táplálkozással és a fenntarthatósággal kapcsolatos kritikák közepette az egyik ilyen állítás az, hogy rákos sejtekből készül. „Mi az igazság?” – teszi fel a kérdést a dw.com, s azonnal meg is válaszolja: semmi, de persze mindezt igyekszik alátámasztani is a cikkben.

Megtették az első lépéseket, hogy műhús kerüljön a boltok polcaira

Egy német termesztett húst gyártó startup megtette az első lépéseket annak érdekében, hogy állati sejtekből előállított, laboratóriumban elkészített kolbászok kerüljenek a szupermarketek polcaira. A The Cultivated B szeptember közepén kezdte meg a tárgyalásokat az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatósággal, hogy végül engedélyezzék vegán összetevőkből, köztük jelentős mennyiségű tenyésztett húsból álló hibrid kolbásztermékének forgalmazását.

Bár erre valószínűleg még hónapok vagy évek múlva kerül csak sor, a tengerentúlon már valósággá vált. 

Az amerikai élelmiszeripari hatóságok 2023 júniusában zöld utat adtak a laboratóriumban termesztett csirkehús értékesítésének, miután Szingapúr 2020-ban első országként engedélyezte a sejtkultúrával előállított műhús értékesítését. Az élelmiszer-technológia eme fejlődésének híre egyeseket óvatosságra késztet a termesztett, az úgynevezett „Frankenhússal” hússal szemben, amely másképp nézhet ki, mint a hagyományos hús, és sokkal gyorsabban állítható elő, mint amennyi idő alatt egy állat elég nagyra nő ahhoz, hogy megehessék.

Hogyan állítják elő a laboratóriumban termesztett húst?

Ez az egyik fő aggodalomra okot adó ok sokak számára, akik továbbra is szkeptikusak a tenyésztett hússal szemben, mivel egyesek meg vannak győződve arról, hogy az gyorsan növekvő tumor-, azaz rákos sejtekből származik, például egy 2023. februári Bloomberg-cikk azt írta, a vezető tenyésztetthús-gyártó startupok csendben úgynevezett immortalizált sejteket használnak, amelyek technikailag rák előtti sejtek, és egyes esetekben teljesen rákosak lehetnek.

De ez nem teljesen igaz, írja a dw.com. Az élelmiszertudósok valóban használnak sejteket a hústermesztéshez, de ők 

élő állatból vagy megtermékenyített petesejtből származó őssejtekkel dolgoznak. 

Olyan kritériumok alapján, mint az íz és az osztódási képesség, a tudósok kiválasztják a legjobb sejteket, és tápanyagokban gazdag húslevesbe merítik őket. Ezeket a sejteket aztán nagy mennyiségben termesztik acéltartályokban, úgynevezett bioreaktorokban vagy kultivátorokban. 

A termesztett hús elkészítése 2-8 hétig tart

Hasonlóan ahhoz, ami az állati testben történik, a sejteket oxigénben gazdag sejttenyésztő közeggel táplálják, amely olyan alapvető tápanyagokból áll, mint aminósavak, glükóz, vitaminok és szervetlen sók, és amelyet növekedési faktorokkal és más fehérjékkel egészítenek ki - magyarázza honlapján egy növényi alapú és termesztett húsokat népszerűsítő intézet. A tápanyagok változásai ezután elindítják az éretlen sejtek differenciálódását vázizommá, zsírrá és kötőszövetté, amelyekből a hús felépül. Amikor kész, akkor lehet a termesztett húsnak ismerős textúrát és formát adni, majd eladásra csomagolni. Az egész folyamat – a műhús fajtájától függően – két-nyolc hétig tart.

És ezek a sejtek biztosan nem rákosak, állítja Elliot Swartz, a Good Food Institute vezető kutatója. Szerinte a gyártók törekednek arra, hogy kiszámítható, ellenőrizhető és stabil sejteket használjanak, és mindez kizárja a rákos sejteket.

Nyitókép: Pixabay

 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. október 20. 09:48
"bölcsuhú 2023. október 19. 13:33 öregkuruc: igen, az ember a kedves állatait nem öli meg s eszi meg, " Nagyapám gond nélkül vakargatta a hízó füle tövét szeptemberben, majd rakta a hurkot a lábára januárban. Nem okozott benne törést.
savrena
2023. október 20. 08:54
"Olyan kritériumok alapján, mint az íz és az osztódási képesség, a tudósok kiválasztják a legjobb sejteket" És tudjátok melyik sejt osztódik a leggyorsabban? A rákos sejt!
karakter-2
2023. október 19. 19:03
Ezeket lámpavasra kéne húzni! De minél hamarabb.
Kormánypárti2
2023. október 19. 18:59
És az emberek nem csak a műhúst zabálják, hanem a nagyobbnál nagyobb átbaszásokat is, amik mind az ő lenyúlásukról, átbaszásukról szól. Arról hogy a profitmaximalizálás érdekében egyenek szart, éljenek nyomorban de minderre költsenek minél többet. Az egy deka csipsz a felfújt zacskóban, a vizes vegyi lötty a műanyag meg alumínium flakonban, a földet soha nem látott paradicsom, az őrölt kukac és ez a szar, amit húsnak mernek nevezni, mind arról szól hogy ki kell iktatni a tenyésztőt, feldolgozót, és csak számolni kell a profitot ami dől a vegyi üzemből. Aztán természetesen a hülye emberek zabálják a mindezek mellé etetett morális szart, hogy mindez az emberiségért, meg a klímáért, meg a faszomanyjáért van, miközben a kiötlők vígan pocskolnak a privát strandjukon, zabálják a jobbnál jobb ételeket, vagy ha kedvük tartja, magángépükkel tízszer körberepülik a szegény felmelegedett, túlnépesedett bolygót. Élje, éljen, éljen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!