Washington sokallja az NASA új holdrakétájának az árát

2023. szeptember 08. 19:03

Az amerikai kormányzati számvevőszék jelentése szerint megfizethetetlenül drága az Artemis-program.

2023. szeptember 08. 19:03

A NASA elismeri, hogy a Space Launch System (SLS), amelyet az Artemis Holdra irányuló küldetések rakétájaként terveztek, a jelenlegi költségszint mellett megfizethetetlen – áll az amerikai kormányzati számvevőszék (GAO) jelentésében. „A NASA vezető tisztviselői a GAO-nak elmondták, hogy a jelenlegi költségszintek mellett az SLS program megfizethetetlen” – áll a csütörtökön közzétett jelentésben.

Az SLS jelenleg a világ legerősebb rakétája, amelyet azértfejlesztettek, hogy lehetővé tegye az emberek visszatérését a Holdra.

A jelentés szerint a NASA-nak a GAO korábbi ajánlásai alapján kell cselekednie az SLS-program átláthatóságának és nyomon követésének javítása érdekében, beleértve annak hosszú távú költségeinek meghatározását. A GAO szerint az eredeti SLS-költségalapok az Artemis I tesztrepülés indítására vonatkoztak, de a jövőbeli Artemis-küldetések költségeit nem vették figyelembe, ami megnehezíti a NASA és a kongresszus számára a közelgő küldetések jövőbeli termelési költségeinek nyomon követését.

Ezt is ajánljuk a témában

A NASA költségvetési indoklásából származó egyik becslés szerint

ez a szám körülbelül 50 milliárd dollár.


Ezenkívül a NASA további 11,2 milliárd dollárt kért a következő öt évre a rakéta további fejlesztésére és gyártására. Az holdprogram további fejlesztései az ügynökség viszonylag kis költségvetésének jelentős részét teszik ki – a Planetary Society szerint a 2024-re kért 27,2 milliárd dolláros költségvetés mintegy hetedét. Összehasonlításképpen, a 2024-re javasolt védelmi költségvetés körülbelül harmincszor nagyobb.

A NASA azt közölte a GAO-val, hogy a jövőben egy több pontból álló stratégiát fog kidolgozni, hogy csökkentse a program költségeit.

***

 

Nyitókép: Paul Hennessy / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2023. szeptember 10. 02:57
Akitlosz, megint csak a pofád jár, a tények tudása nélkül.
survivor
2023. szeptember 09. 21:24
Zsoltika Kedvezőbbek ? Nincs picit MESSZEBB...?
survivor
2023. szeptember 09. 21:21
50 billion Az picha....
Uztu
2023. szeptember 09. 14:28
Ukrajna 3x annyit kapott 1 év alatt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!