A deepfake átka: minden negyedik esetben nem ismerjük fel, ha nem valódi emberrel beszélünk

2023. augusztus 03. 10:18

Amikor Prigozsin katonái Moszkva felé tartottak, a Telegramon több különböző fiókra töltöttek fel hangüzeneteket, melyek állítólag a Wagner-vezértől származtak, de ellentmondtak egymásnak, és egy részük szinte biztosan deepfake volt.

2023. augusztus 03. 10:18
mesterséges intelligencia

Az Euronews arról számol be, hogy egy friss kutatás szerint már most olyan jól működik a deepfake-technológia, hogy sokakat meg tud téveszteni, a mesterséges intelligencia gyors fejlődésének tehát komoly veszélyei vannak. A kutatás – amelyet az University College London kutatói hajtották végre – arról szólt, hogy az emberek mekkora eséllyel képesek felismerni a mesterséges intelligencia által létrehozott beszédet. 

A tudósok betanítottak egy szövegfelolvasó algoritmust két nyilvános adatbázis (egy angol és egy mandarin kínai) felhasználásával. Ezután az MI segítségével létrehoztak ötven deepfake hangfelvételt mindkét nyelven. A hangmintákat 529 embernek játszották le, vegyítve valós emberektől származó hangfelvételekkel. A résztvevők azt a feladatot kapták, hogy mindegyik fájl meghallgatása után döntsék el, melyik valódi, és melyiket állította elő a mesterséges intelligencia. 

Ez csak az esetek 73 százalékában sikerült nekik, és azután is csak kis mértékben javult a helyzet, hogy a kutatók oktatást tartottak nekik a deepfake-re jellemző jegyek felismeréséről. 

A két vizsgált nyelv eredményei között nem volt számottevő különbség.

A deepfake hangokat és videókat egyre szélesebb körben használják, gyakran teljesen ártalmatlanul. Sokan azonban visszaélnek a technológia nyújtotta lehetőségekkel, jellemzően úgy, hogy hamis üzeneteket adnak politikusok szájába. Azon a napon például, amikor Jevgenyij Prigozsin katonái Moszkva felé tartottak, a Telegramon több különböző fiókra töltöttek fel hangüzeneteket, melyek állítólag a Wagner-vezértől származtak, de ellentmondtak egymásnak, és egy részük szinte biztosan deepfake volt.

Nyitókép: kentoh / Getty Images / iStockphoto

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2023. augusztus 04. 12:54
Heló kötelező globális digitális azonosító.... Pápá internet névtelensége
nempolitizalok-0
2023. augusztus 03. 13:18
Én felismerem, a büdöslibsi eleve nem ember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!