Nem tudja kifizetni a kiszabott kártérítést a csalás miatt elítélt Elizabeth Holmes

2023. június 15. 08:08

A vállalkozó vagyonát a cég csúcsán 4,5 milliárd dollárra becsülte a Forbes, ám a hónap elejére ez a szám nullára csökkent.

2023. június 15. 08:08
null

Ahogy annak idején a Mandiner is beszámolt róla, novemberben 11 év börtönbüntetésre ítélték Elizabeth Holmes-t, aki a 2003-ban életre hívott Theranos néven futó vállalat alapítója volt, és az egészségügy forradalmasításának ígéretével csalt ki pénzt a befektetőiből. Azt állította, hogy a kutatóik által kifejlesztett technikával egy csepp vérből fognak tudni részletes képet készíteni a páciens egészségügyi állapotáról. 

A befektetők összesen 9 milliárd dollárt invesztáltak a csalásba, köztük olyan híres, korábbi politikai szereplők is mint, Henry Kissinger, George Schultz, valamint James Mattis korábbi védelmi miniszter.

A bíróság ítélete szerint Holmesnak 14 befektető felé 452 millió dollár kártérítést kell megfizetnie, ám ügyvédjei szerint „korlátozott pénzügyi forrásokkal" rendelkezik és nem tud fizetni – írja a BBC. Ez az összeg pontosan 10-szer annyi, mint amiről korábban szó volt. Az ügyészek azzal indokolták, hogy elírták a számot, és Holmes-nak börtönbüntetése alatt nem havi 25, hanem 250 dollárt kell fizetnie a károsultak részére.

Holmes nettó vagyonát a Theranos csúcsán 4,5 milliárd dollárra becsülték, de a Forbes a hónap elején már nullára csökkentette a nettó vagyonra vonatkozó becslését.

Nyitókép: Joshua LOTT / AFP

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2023. június 16. 01:10
Megvan abból valamennyi, csak készpénzben. Azért bírom, mikor drága jogászok elírnak egy számot, meg nagyságrendet tévednek
tailor
2023. június 15. 12:13
ha nulla lenne nem sertepelnének ott körülötte az ügyvédek ....
Draco Paladin
2023. június 15. 11:08
Ezt a bizniszt magyarországon kellett volna nyélbeütni a Tiborcz Pestával közösen, akkor nem lenne semmi gond.
nick89
2023. június 15. 10:22
Közben a válságálló magyargazdaság a kanyarbanelőz, mer megvédte a kormány a keményendolgozókizsebert a válsághatásától, meg a gaz devizahitelező(???) bankoktól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!