Abbamarad egy francia vakcina fejlesztése

2021. január 25. 16:01

A párizsi Pasteur Intézet hétfő bejelentette, hogy abbahagyja a koronavírus elleni legfőbb vakcinájának a fejlesztését, miután az első klinikai tesztek eredményei nem közelítik meg a reméltet.

2021. január 25. 16:01
null

Ebből az oltóanyagból sem a francia kormány, sem az Európai Bizottság nem rendelt, így a döntés nem hátráltatja az oltási programot, elsősorban tudományos kudarcot jelent. A Pasteur Intézet közleményében az olvasható, hogy a kifejlesztett oltóanyag által keltett immunválasz alacsonyabb szintű, mint a természetes módon megfertőződött és meggyógyult embereknél kialakult immunitás, valamint a már engedélyezett oltóanyagokkal beoltott ember esetében mért immunválasz.

A koronavírus elleni vakcina alapjának a kanyaró elleni oltást használta a Pasteur Intézet. A forgalmazáshoz a francia kutatóintézet az MSD gyógyszeripari vállalattal kötött szerződést. Az MDS vásárolta fel tavaly az osztrák Themis gyógyszeripari vállalatot, amellyel évek óta együttműködik a Pasteur Intézet a különböző vakcinák kifejlesztéséhez, így a koronavírus elleni oltóanyagéhoz is.

A francia kutatóközpont ugyanakkor jelezte, hogy folytatja a kutatásokat a többi koronavírus elleni vakcinájának a fejlesztéséhez, amelyek viszont még kezdeti stádiumban tartanak. Az egyiket, egy orron át beadhatót a TheraVectys biotechnológiai vállalattal fejleszt a Pasteur Intézet, egy másik pedig a már forgalomban lévő Pfizer-BioNtechéhez és Modernáéhoz hasonlóan hírvivő RNS (mRNS) molekulákon alapul.  Egy másik francia fejlesztés, a Sanofi francia gyógyszeripari vállalat és a GlaxoSmithKline (GSK) brit székhelyű multinacionális gyógyszeripari decemberben jelentette be, hogy a koronavírus ellen vakcinájuk csak 2021 végére lesz kész, miután az első klinikai tesztek eredményei szerint nem elég hatékony az oltóanyag.

(MTI)

Nyitókép: Laborosok a Pasteur Intézetben. Fotó: Christophe Archambault / AFP

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2021. január 25. 19:59
A katonai, politikai, demográfiai leszereplés után egy újabb francia mélypont, immáron a tudomány terén.
nyugalom
2021. január 25. 16:48
Biztos?
nyugalom
2021. január 25. 16:47
Csak nem erre vart az EU?
olajfa1
2021. január 25. 16:45
Jól tudom? Ugye ezt az intézetet és kutatást támogatta az EU olyan rendkívüli összeggel amitől mindenki hanyatt esett!... Ugye ez nem is korrupció akkor?... akkor ezek szerint az EU hatalmas összegeket fizetett a semmiért... A "rettenetes orosz meg mégrettenetesebb kínai vakcinák meg rendre mind mind teljesíti a feladatát... Azért ez már nem csak a korrupció nagyságát mutatja, hanem az EU fejletlenségi szinvonalát is az Orosz tudományos élet és a kínai tudományos élethez viszonyítva!!! Ezt is az EU-nak köszönhetik... /no meg a korrupt francia rendszernek és a korrupt Macronnak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!